Fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș: ”Pădurarii cu atribuții de pază pot fi dotați cu armament de serviciu. A fost adoptat statutul personalului silvic”

 -  -  11373


Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de modificare a ordonanței de urgență privind statutul personalului silvic, astfel încât pădurarii cu atribuții de pază să fie dotați cu armament de serviciu, letal sau neletal, anunță senatorul Ioan Deneș, fost ministru al Apelor și Pădurilor în Guvernul Dăncilă. 

Potrivit fostului ministru, o prevede importantă adoptată prin noul statut este legată de că ”în exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuții de pază a fondului forestier național, a fondului cinegetic național, a fondului piscicol și a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, și poate face uz de armă, în condițiile reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor”.

Senatorul Ioan Deneș mai completează că ”personalul silvic poate face uz de armă pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în condițiile legii”.

Totodată, o altă modificare prevede că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o bonificație egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, plătită de angajator.

Proiectul de modificarea și completarea a OUG 59/2000 privind statutul personalului silvic a fost adoptat de Camera Deputaților cu 232 de voturi pentru.

Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă în calitate de cameră decizională urmând ca aceasta să fie promulgată de președinte.

În legătură cu aceste modificări aduse statutului personalului silvic, deputatul Doina Pană este de părere că ele nu vor rezolva adevăratele probleme  din acest domeniu. În opinia deputatului, de asemenea fost ministru al Apelor și Pădurilor, pentru a salva cu adevărat viața pădurarilor se impune înființarea unui ”SMURD al pădurilor”.

”De la tribuna Parlamentului am spus că modificările aduse sunt bune, dar nu rezolvă nici pe departe problemele reale: să plece din sistem cei care sunt părtași la tăieri ilegale și să fie cu adevărat apărați cei care sunt corecți. Faptul că vor fi dotați cu armă de serviciu nu le salvează viața. Nu pot fi lăsați să se lupte singuri cu un sistem mafiot capabil de orice! La cât de disperată a ajuns să fie mafia lemnului pentru că pot fura tot mai puțin, se impune, în regim de urgență, înființarea echipajelor de intervenție rapidă de tip SMURD compuse din jandarm, polițist și silvic, la început în zonele mai expuse tăierilor ilegale (o indică hărțile de risc) și apoi generalizat în toată țara. Pentru a apăra cu adevărat viața pădurarilor este nevoie urgentă de un SMURD al pădurilor”, a spus Doina Pană.

1 notes
498 views
bookmark icon

One thought on “Fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș: ”Pădurarii cu atribuții de pază pot fi dotați cu armament de serviciu. A fost adoptat statutul personalului silvic”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *