FOTO: 20 de ani de învățământ universitar geografic, marcați la Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a marcat 20 de ani de învățământ geografic universitar la Bistrița, prilej cu care a fost organizată o conferință pe tema ”Resursele turistice, agrementul și turismul sportiv, factori de progres comunitar”. 

Evenimentul s-a desfășurat în Aula Magna a Extensiei Universitare Bistriţa a UBB, fiind realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, ADI Turism, Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Geografie, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Primăria Municipiului Bistriţa şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

La conferință au luat parte atât reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, printre care și prof. univ. dr. Ioan Chirilă -preşedintele Senatului Universităţii Babeş-Bolyai Cluj -Napoca și prof. univ. dr. Daniel David -prorectorul responsabil de cercetare, competitivitate excelenţă, publicaţii ştiinţifice, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj -Napoca, prof. univ. dr. Dănuţ Petrea – decanul Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, precum și reprezentanți ai autorităților locale, printre care Emil Radu Moldovan – preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa, Răzvan Cerceja – director Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Turism în Bistriţa-Năsăud, Adriana Antoneac – director Direcţia de Turism şi Educaţie din cadrul Primăriei Bistriţa.

Lucrările conferinței au fost conduse de dr. Andras-Istvan Barta – directorul Extensiei Bistriţa a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

One comment

  1. Conferinta cu tema ”Resursele turistice, agrementul și turismul sportiv, factori de progres comunitar”, dincolo de marcarea celor 20 de ani de învățământ geografic universitar la Bistrița, reprezintă un bun prilej de prezentare a unor solutii viabile menite să conducă la orientarea corectă privind valorificarea potentialului turistic al judetului, astfel incât să nu se mai construiască pârtii de schi la cea mai joasă altitudine din tară intr-un judet care dispune de zonă montană pe două treimi din suprafată.
    In judetul Bistrița-Năsăud ar fi câteva locuri interesante sub aspectul resurselor turistice, dar acestea nu au fost niciodată promovate cu adevărat şi nici puse în valoare.
    Mai trebuie avut in vedere si faptul că judetul Bistrița-Năsăud este înconjurat de câțiva poli majori în turism. Astfel, la nord, nord-vest avem Maramureșul care are la baza turistică elemente de traditie locala foarte bine conservate, promovate și exploatate. Apoi, la est se afla Bucovina cu manastirile ei care au genertat un infloritor turism monahal și istoric, asociat cu splendide elemente de peisagistica specifica locului. Spre sud, judetul Mures te intampina cu statiunea balneo-climatica Sovata-Praid, unde a renăscut un turism balnear de calitate în ultima perioadă. Spre vest se afla Cluj-Napoca, leaganul turismului cultural, si Turda cu renumita “salina” care nu mai au nevoie de nici o prezentare.