FOTO: A început construcția unei noi case de tip familial în Bistrița-Năsăud

 -  -  968


Fundația Hope and Homes for Children, alături de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud, ROMBAT și JYSK România, au declarat deschis șantierul din cadrul proiectului care prevede construcția unei noi case de tip familial în județul Bistrița-Năsăud, mai exact în localitatea Unirea.

La evenimentul care a avut loc astăzi chiar pe locul de construcție a noii case de tip familial, au participat Emil Radu Moldovan -președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Crina Iuliana Andreica – directorul general Adjunct al DGASPC Bistrița-Năsăud, Ioan Repede -directorul general al companiei ROMBAT și Robert Ion – directorul de fundraising al Hope and Homes for Children.

Construim aici cea de-a șasea casă de tip familial din județul Bistrița-Năsăud. Avem deja funcționale două la Teaca, două la Năsăud și una la Bistrița. Ridicăm această casă pentru ca să putem închide centrul de plasament pentru copii și tineri cu dizabilități severe din Bistrița. (…) Proiectul de închidere a centrului presupune construirea a trei astfel de case”, a declarat Robert Ion – directorul de fundraising al Hope and Homes for Children.

Rombat, companie membră a grupului Metair Investment Limited din Africa de Sud și singurul producător de baterii auto din România, susține construcția celei de-a șasea case de tip familial din Bistrița-Năsăud cu o sponsorizare în valoare de 50.000 de euro.

Rombat apreciază mult activitatea Hope and Homes for Children, dedicată copiilor defavorizați, copiilor fără o familie, fără o casă și fără perspective prea multe pentru viitor. Ne bucurăm că există cineva care se gândește la ei, cineva care le dorește o viață mai bună și le facilitează integrarea în societate. În numele angajaților Rombat, ne-am gândit să dăm și noi o mână de ajutor la construirea celei de-a șasea case din județul Bistrița-Năsăud destinată acestor copii. Pentru noi este un proiect de suflet și dorim astfel să ne aducem contribuția la bucuria care cu siguranță le va fi oferită de un trai mai bun”, a declarat Ioan Repede, director general Rombat.

La rândul său, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a adăugat: ”Grija pentru copii este grija pe care o acordăm viitorului. După ce am finalizat 5 case de tip familial care oferă copiilor căldură și protecție, tot împreună cu Hope and Homes for Children, azi mai punem o fundație pentru încă o astfel de casă. Valoarea a ceea ce facem trece dincolo de sume și atinge sufletele acestor copii, dezvoltarea și viitorul lor. Sunt bucuros că împreună cu Hope and Homes for Children punem cărămizi puternice pentru copiii vulnerabili, iar parteneriatul nostru nu se va opri aici. Avem responsabilitatea să continuăm acest proces”.

Un moment important pentru organizatori a fost acela în care, după scrierea pe casă a numelor celor care contribuie la ridicarea casei, au fost scrise pe carămizile casei și numele copiilor care vor locui în casă.

 În noua casă de tip familial vor locui permanent 12 copii și tineri cu dizabilități severe din Centrul de Plasament de Tip Familial pentru Copiii cu Dizabilități „Bistrița”.

”12 copii și tineri cu dizabilități severe vor locui aici și vor rămâne în casa de tip familial pe viață, fără să fie necesară mutarea lor, după împlinirea vârstei de 18 ani. Începem astfel procesul de închidere a ultimului centru de plasament pentru copiii cu nevoi speciale din județ – Centrul de Plasament pentru Copiii cu Dizabilități Bistrița. 37 de copii și tineri cu dizabilități severe locuiesc în prezent acolo, iar 12 dintre ei se vor muta în noua casă din localitatea Unirea după terminarea lucrărilor, la finalul lui 2021”, au adăugat reprezentanții Fundației.

Terenul pe care se ridică noua casă de tip familial este pus la dispoziție de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu DGASPC Bistrița-Năsăud, ca parte a procesului de dezinstituționalizare deja început în județ. Compania ROMBAT susține construcția casei cu o sponsorizare de 50.000 de euro, iar mobilierul noii case de tip familial va fi oferit de JYSK România.

Hope and Homes for Children a început procesul de închidere a orfelinatelor din județul Bistrița-Năsăud în anul 2011. În cei nouă ani, Fundația a închis, în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și DGASPC Bistrița-Năsăud, Centrele de Plasament „Teaca” și „Năsăud” în care se aflau 126 de copii. Specialiștii Hope and Homes for Children au evaluat individual fiecare copil în încercarea de a găsi alternativele de locuire și îngrijire cele mai potrivite după închiderea centrelor de plasament și a construit până în prezent 5 case de tip familial în care locuiesc 57 de copii și tineri care nu se pot întoarce în familiile naturale.

De asemenea, în procesul de închidere a centrului de plasament, Hope and Homes for Children se ocupă și de formarea profesională a personalului DGASPC Bistrița-Năsăud (asistenți sociali, educatori, asistenți maternali, echipa de management etc.) care se va muta în casele de tip familial pentru a asigura un mediu cât mai propice pentru copii și tineri.

La nivel național, până în prezent, Hope and Homes for Children a construit alături de partenerii săi 110 case de tip familial în 20 de județe ale României. Hope and Homes for Children are ca obiectiv închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România și eliminarea instituționalizării ca formă de protecție a copilului.

Până la această dată, Hope and Homes for Children a investit peste 35 de milioane de euro în reforma sistemului de protecție a copilului, închizând instituții de tip vechi, reintegrând copiii în familia naturală sau extinsă, plasându-i în grija asistenților maternali profesioniști sau mutându-i în case de tip familial. Un alt program important, complementar programului de dezinstituționalizare, este prevenirea separării copilului de familie prin care se oprește intrarea altor copii în sistemul de protecție și centre de plasament.

0 notes
93 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *