FOTO: A înflorit laleaua pestriță la Orheiu Bistriței

 -  -  1032Laleaua pestriță, o plantă rară, pe cale de dispariție, care se găsește în doar câteva zone din România, printre acestea numărându-se și județul Bistrița-Năsăud, poate fi admirată zilele acestea, în toată splendoarea ei, în pădurea de la Orheiu Bistriței, comuna Cetate. Zona este protejată prin lege și firava plantă creşte sub coroanele stejarilor seculari.

Din păcate, laleaua pestriţă are o viaţă extrem de scurtă, florile sale putând fi admirate doar câteva zile pe an.

I se mai spune și floarea de șah și este o plantă ocrotită prin lege, care are nevoie de câteva condiții speciale de dezvoltare. Aceasta crește doar în zone sălbatice, iar umiditatea joacă un rol extrem de important în dezvoltarea ei. Culoarea specifică a acestei plante este mov-purpuriu, cu picățele mai deschise la culoare.

De obicei, laleaua pestriţă înfloreşte primăvara, din luna aprilie până în mai, în funcţie de condiţiile meteorologice. Anul acesta însă, în pădurea de la Orheiu Bistriței a înflorit mai repede.

Este o floare delicată, care poate ajunge până la o înălţime de 20 de centimetri şi are în vârf una sau cel mult două flori în formă de clopoţel cu mai multe petale, care par a fi de catifea.

În județul Bistrița-Năsăud, în cinstea lalelei pestriţe, după terminarea perioadei de vegetaţie, anii trecuți se organiza un festival care îi purta numele, fiind intitulat Festivalul ”Laleaua Pestriță”.

Planta mai creste și în zone din județele Gorj, Timiș și Maramureș, unde umiditatea este crescută.

FOTO: Facebook – Albert Gavrilă

0 notes
157 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *