FOTO: Așa arată sensul giratoriu de 50.000 de lei! Să ne-nțelegem: atâta costă proiectarea! Deocamdată-i provizoriu, dar urmează execuția propriu-zisă, cu alți bani și altă distracție!

 -  -  832643Primăria Bistrița realizează un nou sens giratoru, la intersecția drumului de centură cu DJ 151, spre Sigmir. Proiectarea acestui obiectiv a costat 50.000 de lei și în primă fază s-a amplasat un giratoriu provizoriu. După finalizarea proiectării, se vor aloca alți bani pentru execuția propriu-zisă!

 

Contractul a fost atribuit unei firme din Bistrița, care va întocmi documentațiile cu 50.000 de lei, cam cât costă execuția propriu-zisă a giratoriului!

Întocmirea unei documentații tehnico-economice cuprinde:- studiu de fezabilitate(SF),Proiect Tehnic (PT), Detalii de Executie (DE),documentatii pentru obtinere acorduri,avize si autorizatii aferente obiectivului de investitii, asistență tehnică din partea proiectantului pe toată durata de execuție a lucrărilor la proiectul- ”Sens giratoriu la intersecția străzilor Calea Clujului şi Soarelui”.

Ce înseamnă de fapt, proiectarea unui sens giratoriu? Mai NIMIC!

Se vor avea în vedere la proiectarea sensului giratoriu următoarele aspecte:

– Sensul giratoriu va avea două benzi pe sens atât pe cele două ramuri ale străzii Calea Clujului cât şi pe ramura străzii Soarelui pe porţiunile de preselecţie.

– Insula centrală va avea diametrul suficient de mare pentru a permite încadrarea în sens a autovehiculelor de mare tonaj şi a celor agabaritice pentru a nu exista riscul lovirii şi degradării insulei centrale .

– Insula centrală va avea un inel ( zonă ) de siguranţă delimitată cu borduri mici înspre partea carosabilă şi cu borduri mari înspre partea centrală cu strat de pământ şi vegetaţie de talie joasă, astfel încât înălţimea totală să nu afecteze vizibilitatea în sens.

– Se va analiza posibilitatea realizării unor insule de separaţie bordurate şi cu strat de pământ şi vegetaţie de talie joasă sau numai din marcaje rutiere.

– Sensul giratoriu va fi semnalizat şi marcat în conformitate cu standardele în vigoare.

– În mijlocul insulei centrale se va amplasa un stâlp metalic cu trei console şi lămpi cu LED-uri branşate la sistemul de iluminat public şi suficient de puternice pentru a asigura o bună iluminare a sensului giratoriu pe timpul nopţii.

Din bani publici s-au plătit 50.000 de lei pentru proiectare! Urmează o NOUĂ alocare, pentru execuție!

Proiectul de întocmire studiu de fezabilitate , proiect tehnic, detalii de executie, avize pentru- ”Sens giratoriu la intersecția străzilor Calea Clujului şi Soarelui” a fost câștigat de S.C. GENERAL PROEX S.R.L, singura firmă care a ofertat și a câștigat contractul, cu 50.400 de lei, cu doar 20 de lei peste valoarea maximă estimată.

După finalizarea studiului de fezabilitate, urmează execuția propriu-zisă a sensului gratoriu. La nivelul Primăriei Bistrița incredibil cum se sifonează banii publici, respectând procedurile administrative.

Execuția propriu-zisă a unui sens giratoriu NU poate depăși 10.000 de euro, dar partea de documentație costă cât partea de execuție: 50.000 de lei.

8 bookmark
3 notes
2368 views
bookmark icon

3 thoughts on “FOTO: Așa arată sensul giratoriu de 50.000 de lei! Să ne-nțelegem: atâta costă proiectarea! Deocamdată-i provizoriu, dar urmează execuția propriu-zisă, cu alți bani și altă distracție!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.