FOTO: Bursa locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, la Școala Profesională Specială “Sfânta Maria” din Bistriţa

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, celebrată la nivel mondial în data de 3 decembrie, a fost marcată și la Bistrița, prin organizarea unei burse a locurilor de muncă care s-a adresat acestor persoane cu nevoi speciale.

Sub deviza ”POT CE POȚI ȘI TU, ANGAJEAZĂ-MĂ!”, scopul bursei, care a fost organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, a fost acela de a facilita conectarea persoanelor cu dizabilități la oportunități de angajare pe piața muncii.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, bursa s-a desfășurat la Școala Profesională Specială “Sfânta Maria” din Bistriţa, unde doar 9 agenți economici au venit cu oferte, cu toate că angajatorilor care încadrează în muncă persoane cu dizabilități li se acordă și subvenții. Au fost disponibile 21 de locuri de muncă în meserii precum operator maşini-unelte, sudor, lăcătuş mecanic, confecţioner tâmplarie, gestionar depozit, operator prelucrare mase plastice, reglor la maşini prelucrare mase plastice, stivuitorist, electrician, muncitor produse panificaţie, ambalator manual, muncitor necalificat.

Potrivit legislației în vigoare, persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale.

Angajatorii care încadrează în muncă persoane cu handicap pe perioadă nedeterminată beneficiază din partea AJOFM Bistriţa – Năsăud de subvenţii, potrivit art.80 şi 85 din Legea nr. 76/2002 privind asigurările pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Subvenția lunară se acorda pe o perioadă de 12 luni, conform art. 85 şi 18 luni conform art.80,  cu condiția menținerii în activitate a persoanelor cu handicap cel puțin 18 luni de la data angajării şi este în valoare de 2.250 de lei.

Până la această dată, AJOFM Bistriţa – Năsăud a acordat subventii pentru încadrarea a două persoane cu handicap în condiţiile art. 80 şi pentru încadrarea a cinci persoane cu handicap în condiţiile art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

La acţiunea de astăzi au participat 26 de persoane cu handicap, precum şi elevi ai Școlii Profesionale Speciale “Sfânta Maria”, reprezentanţi ai DGASPC Bistriţa – Năsăud şi membrii Consiliului Consultativ al AJOFM Bistriţa – Năsăud.

One comment

  1. Bruj Ioan-Gabriel

    Sărut mâna doamna Camelia Rebrișorean. Sunt o persoană cu dizabilități, sufăr de oboală numită epilepsie. Cu această boală am absolvit liceul., specializara tehnician ecolog și protecția mediului și 2 cursuri de recapitulare. Primul curs lucrător pe calculator și al doilea curs de contabil. Am fost angajat la o firmă de producerea, uscarea și comercializarea cherestea, pe postul de tehnician ecolog și protecția calității mediului. Dar, am lucrat cu totul și cu totul alt ceva. Eram responsabil cu uscarea cheresteaua. Dar, pentru că punctul de lucru unde am lucrat, s-a închis, eu am rămas fără loc de muncă. Și doresc un loc de muncă în calificările pe care le am, sau ceva asemănător. Dosarul meu l‐am depus în luna martie la ajofm Bistrița-Năsăud. Timp de 5 luni nu am primit nici un răspuns. De dosarul meu s-a ocupat doamna Maria Pintican. Prima dată m-ia spus să mă duc să-mi iau dosarul, că am și ajutor social și pensie de boală. Și că sunt și angat la o firmă, dar, eu nu am , mai fost angajat, pentru că punctul de lucru unde am lucrat, s-a închis. Și dacă i-am dat după 5 luni telefon să mă duc după dosar, că mă după dosar , m-ia spus să las dosarul la ajofm. Ce fac?