FOTO: Ce soluție s-a găsit pe Valea Bârgăului pentru a rezolva problema privind exploatarea lemnului de foc pentru populație?

 -  -  3471Primăria comunei Tiha Bârgăului s-a confruntat ani la rând cu probleme în ceea ce privește exploatarea lemnului de foc pentru populație, însă începând din acest an lucrurile se vor schimba. Asta deoarece administrația locală a reușit să cumpere un utilaj special cu care va exploata lemnul.

”Pentru a putea fi rezolvată problema exploatării lemnului de foc, a fost achiziționat prin Ocolul Silvic Tiha Bârgăului, un tractor forestier nou (TAF). Am ajuns la această soluție deoarece în anii trecuți de multe ori nu am avut cu cine exploata materialul lemnos, mai ales lemnul de foc” a anunțat primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut.

Potrivit primarului, populația de pe Valea Bârgăului s-a mai confruntat cu o altă problemă – cea a lipsei mijloacelor de transport, care să transporte lemnul din partizi la locuințe (în special datorită distanței mari în multe cazuri).

”Începând cu acest an, lemnul de foc se va livra din depozit (excepție locuitorii din Piatra Fântânele și Ciosa, care vor primi lemnul tot la fel, din partidă). Pentru început va fi înființat un depozit de lemn în Mureșenii Bârgăului, pe Valea Străjii, iar în perioada următoare o să fie înființat un depozit și pe Valea Tureacului” a mai declarat primarul Vasile Șut.

În plus, administrația locală are în vedere și achiziționarea unei mașini cu care să se efectueze transportul de material lemnos. ”O următoare investiție, care cred ar fi necesară, este și achiziționarea unei mașini de transport material lemnos, pentru a putea să ducem direct acasă lemnul de foc, la persoanele care solicită acest lucru, sau mai ales la cei care nu au altă soluție de transport” a mai completat sursa citată. 

Reamintim că ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a afirmat că în anii 2018 și 2019, România nu s-a mai confruntat cu o criză a lemnului de foc, ci din contră, lucrurile au stat foarte bine din acest punct de vedere și populația a avut de unde să se aprovizioneze. Chiar și în prezent, în depozitele Regiei Naționale a Pădurilor există lemn pe stoc. Totuși, o problemă din acest punct de vedere mai trebuie rezolvată afirmă ministrul: cea a prețului lemnului de foc, care de cele mai multe ori este mult mai mare din cauza intermediarilor.  Despre acest subiect, Ziar de Bistrița a scris AICI.

FOTO: Vasile Șut 

3 bookmark
0 notes
196 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.