FOTO: Corpul de Control al ADI Deșeuri continuă acțiunile de informare a cetățenilor cu privire la modul în care trebuie să colecteze selectiv deșeurile. Urmează verificări

Ținând cont de faptul că locuitorii județului Bistrița-Năsăud sunt actorii principali în procesul de colectare selectivă a deșeurilor, Corpul de Control înființat în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri desfășoară acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la modul în care trebuie să colecteze selectiv deșeurile.

În urma acestor activități, directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae, spune că au fost identificate deja câteva probleme.

În urma acțiunilor de informare întreprinse până în prezent de Corpul de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, am observat că multe pubele galbene conțineau deșeuri care nu aveau ce căuta la fracția plastic-metal, precum deșeuri provenite din construcții, deșeuri reciclabile murdare, deșeu provenit din sacul de aspirator, deșeuri din material textil, măști sanitare folosite sau deșeuri provenite din alimente”, a precizat Cristian Niculae.

Sursa citată avertizează că, după ce acțiunile de informare se vor încheia, Corpul de Control va efectua și verificări și va dispune măsuri acolo unde constată nereguli.

”Dacă cetățenii județului Bistrița-Năsăud nu vor selecta separat corect deșeurile reciclabile, pubelele neconforme nu vor mai fi ridicate de către operatorul de salubritate Supercom până ce aceste deșeuri nu vor fi separate corect de utilizatori, iar dacă situația persistă se va ajunge și la amenzi pentru cei care nu respectă legislația română în privința deșeurilor. Cu toții trebuie să facem eforturi pentru a colecta separat corect deșeurile pentru a proteja mediul înconjurător și pentru a avea un județ curat”, a completat Cristian Niculae.

Directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud subliniază că una din prioritățile noului Corp de Control va fi verificarea modului în care se face separarea corectă a deșeurilor la sursă și predarea lor către operatorul de colectare – Supercom.

Această acțiune se va realiza prin mai multe metode, inclusiv prin inspectarea pubelelor galbene pentru fracția plastic-metal și a celor negre destinate fracției reziduale, în zonele de case din județul nostru.

De asemenea, platformele semi-îngropate de colectare din zonele de blocuri și din zonele de case vor fi monitorizate.

În plus, se va verifica și modul de colectare a deșeurilor de către operatorul de salubritate Supercom SA, dar și modul de tratare și depozitare a deșeurilor de către operatorul Vitalia.

Controale cu privire la colectarea selectivă și gestionarea deșeurilor conform prevederilor legii vor fi efectuate și la agenții economici din Bistrița-Năsăud.