FOTO: Cu ajutorul unui elicopter al Unității Speciale de Aviaţie din Cluj-Napoca au fost identificate locațiile prielnice aterizării în cazul unor misiuni de căutare – salvare în zona montană a județului Bistrița-Năsăud

Un echipaj al Unității Speciale de Aviaţie din Cluj-Napoca a asigurat, astăzi, sprijin aerian Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistriţa-Năsăud pentru executarea unor misiuni de identificare a unor locații prielnice aterizării în cazul unor misiuni de căutare – salvare. Un elicopter de tip MI-17 a survolat ruta municipiul Bistrița – Munții Călimani, vârful Bistriciorul.

S-a urmărit, în principal, identificarea punctelor în care elicopterele pot ateriza în apropierea zonelor montane în care este nevoie de intervenția rapidă a echipajelor specializate. Aceste acțiuni se numesc misiuni de recunoastere aerienă și sunt extrem de utile, spun specialiștii.

”Recunoaşterile sunt necesare pentru a identifica cele mai rapide modalităţi de intervenţie pentru salvarea vieţilor omeneşti, în cazul unor situaţii de urgenţă generate de accidente montane” a declarat purtătorul de cuvânt al ISU B-N, Marius Rus.

Specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bistrița” al județului Bistrița – Năsăud, alături de personal de la Salvamont Bistrița – Năsăud, împreună cu echipajul Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca s-au familiarizat cu diferitele tehnici de intervenție în asemenea cazuri cum ar fi:

  • exersarea tacticilor de deplasare și apropiere de zona de intervenție;
  • exersarea activității de salvare-evacuare în zona montană a unei persoane sau grup de persoane;
  • exersarea tehnicilor de protecție, coborâre și deplasare în/din aeronavă.

”Prin intermediul acestor misiuni de antrenament s-a dorit evaluarea obiectivă a modului de desfășurare a tuturor activităților cuprinse în scenarii, din punct de vedere al organizării acestora, a etapelor parcurse de la luarea deciziilor, elaborarea documentelor necesare și coordonarea forțelor din teren, până la modul de acțiune efectiv al forțelor de ordine participante” a mai completat Marius Rus.

FOTO: ISU B-NCaricatură

Ziar de Bistrita