Ultimele noutati

FOTO: Cum a decurs vizita delegației din Bistrița în orașul Besancon?

În perioada 7 — 10 octombrie 2017 o delegația condusă de Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, a făcut o deplasare în orașul Besancon cu prilejul aniversări a 20 de ani de la semnarea Cartei de înfrățire dintre cele două orașe. Din delegația română au făcut parte membri ai Asociația de prietenie franco — română Franche — Sylvanie, meșteri populari, precum și reprezentanți ai autorităților locale din Bistrița.

Momentul aniversar, care avut loc sâmbătă, 7 octombrie 2017 a debutat cu un spectacol muzical având ca tematică ia românească, cu participarea d-nei Virginia Linul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În luările lor de cuvânt Primarul orașului Besancon, Jean — Louis Fousseret și Primarul orașului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, au evidențiat momentele importante ale relației dintre cele două orașe și și-au reafirmat dorința de continuare a colaborării prin schimburi de experiență, împărtășirea de modele de bune practici și preluarea de know-how în domenii ca tineret, sport, educație, cultură, promovare a artei populare, gestionare durabilă (fonduri forestiere), economie (parcuri industriale, incubatoare de afaceri), social (acțiuni pe teme legate de persoanele cu dizabilități și persoanele vârstnice), schimburi de experiență la nivelul Polițiilor Locale și a Serviciilor de pompieri voluntari.

Programul delegației române a mai inclus o vizită la Centru de dezvoltare — TEMIS, unul din cele 5 centre de dezvoltare din Franța, recunoscut pentru polii de excelență dedicați microtehnicile și biomedicalul. Centru de întinde pe o suprafață de aproape 250 hectare și are 4000 angajați și 3 poli — antreprenorial, de formare și de cercetare / inovare. Polul antreprenorial sprijină întreprinderile inovative în ceea ce privește crearea și dezvoltarea întreprinderii oferind în acest context incubatorul de afaceri, pepiniera de întreprinderi și acceleratorul de afaceri precum și infrastructura și accesul la utilități.

Ca pol de formare, centrul TEMIS are parteneriate cu Universitatea Franche — Comte, Școala Naționale Superioară de Microtehnici, Universitatea Tehnologică din Belfort-Montbeliard , Centrul de formare a Ucenicilor în domeniul industriei și Institutul de tehnici de inginerie a industriei.

Vizita la Școala Thierry Marx, școală de formare profesională a adulților cărora li se oferă o a doua șansă a adus în atenția importanța acestor proiecte — aici se organizează cursuri gratuite cu durata de 12 săptămâni pentru ajutori de bucătar și ospătari. Seriozitatea cu care se derulează acest program face ca 90% dintre cursanți să își găsesc un loc de muncă în domeniu după ce obținerea diplomei de absolvire a acestui curs de formare.

Delegația municipiului Bistrița a vizitat și unitatea de pompieri a orașului Besancon în vederea stabilirii unei colaborări cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bistrița. În cadrul vizitei, conducerea unității din Besancon a făcut o prezentare generală a structurii și maniera de funcționare a cazarmei de pompieri din Besancon, apoi au fost prezentate echipamentele din dotare iar la urmă a avut loc o demonstrație legată de evacuarea unei persoane rănite dintr-un bloc de locuințe prin partea exterioară a imobilului.

De asemenea, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița Năsăud a avut o întâlnire cu reprezentanții Rectoratul din Besancon în cadrul căreia au avut loc discuții legate de noi tematici prioritare pentru continuarea schimburilor de experiență la nivelul celor două instituții. Cele două părți și-au exprimat dorința de a continua schimburile școlare între elevi și profesori, de a organiza activități tip tabără cu animatori specializați pentru profesori și studenți, cursuri de lingvistică aplicată în parteneriat și proiecte educaționale e-twinning.
Caricatură

Ziar de Bistrita