FOTO: Deficit de personal la Jandarmeria Bistrița-Năsăud. ”Avem o mare problemă în ceea ce privește încadrarea cu ofițeri”

ziar de bistrita ijj

Inspectoratul Județean de Jandarmi ”Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud se confruntă cu deficit de personal. Potrivit șefului instituției, col. Florin Furnea, există o mare problemă în ceea ce privește încadrarea ofițerilor, din acest punct de vedere deficitul de personal fiind de circa 20 de procente. Șeful Jandarmeriei Bistrița-Năsăud este de părere că ar trebui găsite soluții în perioada următoare pentru a putea fi ocupate aceste funcții vacante.

În timpul prezentării bilanțului de activitate pe anul trecut, eveniment care s-a desfășurat la Centrul Cultural Dacia, șeful Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud, col. Florin Furnea, a prezentat și o situație privind personalul instituției, la acest capitol afirmând că există deficit de cadre.

”Încadrarea  actuală  a  inspectoratului  reprezintă  95,93 % din  necesar, iar media  de  vârstă  a  personalului  unității  este  de  39,43  ani, care  poate fi apreciată ca fiind  bună. Pe categorii de personal, situația se prezintă astfel: la ofițeri 80,95, la maiștri militari – 100 %, la – subofițeri – 98,35 % și la personal  contractual – 100% . O mare problemă avem în ceea ce privește încadrarea cu ofițeri. Aproape 20 la sută avem deficit și toate funcțiile vacante sunt la nivel de comandă – comandat de grupă, comandant de subunitate. Cred că ar trebui găsite soluții în perioada următoare pentru a putea fi ocupate aceste funcții și în viitor să putem să ocupăm posturile din cadrul comandamentului de unitate. Știu că se fac demersuri și sper ca, în cursul acestui an, să se soluționeze și aceste probleme. În ceea ce privește subofițerii, nu întâmpinăm greutăți deoarece avem foarte mulți tineri care aleg să fie jandarmi și care urmează școlile de subofițeri. În medie, în fiecare an am avut cam 25 de tineri care au finalizat cursuririle școlilor de subofițeri, iar prin pensionare am reușit să ne ocupăm posturile rămase vacante”, a declarat col. Florin Furnea.

În plus, deși inspectoratul a primit anul trecut 8 noi mijloace auto de transport, probleme la capitolul resurse logistice încă există.

În cursul anului 2019, pe linia asigurării tehnice a misiunilor si a suportului activităţilor, principalul obiectiv a fost reprezentat de creşterea gradului de înzestrare cu mijloace de mobilitate, sens în care au intrat în dotarea inspectoratului un număr de 8 mijloace de transport auto. Acestea au contribuit semnificativ atât la creșterea gradului de înzestrare cu mijloace de transport auto precum și la o modernizare și o diversificare fără precedent a flotei de autovehicule de care dispune în acest moment inspectoratul nostru. În prezent, gradul de dotare cu mijloace de transport auto al inspectoratului nostru se ridică la un procent de aproximativ 60 % din necesarul conform normelor. Din analiza gradului de uzură al parcului auto, a reieșit faptul că aproximativ 43 la sută din parcul de autovehicule utilizat are o vechime în exploatare mai mare de 10 ani, iar aproximativ 34 din acestea prezintă rulaje de peste 100.000 de km, necesitând în continuare cheltuieli importante pentru mentenanță”, a mai spus col. Florin Furnea.

Circa 7.500 de misiuni, executate de jandarmi în 2019

În ceea ce privește misiunile jandarmilor din anul 2019, în cifre, acestea se ridică la circa 7.500 de misiuni de asigurare a ordinii publice, de patrulare, pază și protecție sau intervenție la situații de urgență. Numai la capitolul ordine publică au fost executate peste 1.200 de misiuni, cu circa 20 la sută mai mult decât în anul 2018. ”Procentul crescut s-a datorat în mare parte desfășurării misiunilor cu ocazia scrutinurilor electorale”, a completat col. Florin Furnea. În plus, în cursul anului 2019 au fost stopate activitățile infracționale în 317 cazuri și s-au sancționat faptele de natură antisocială în 1.504 situații.

”Per ansamblu, putem raporta executarea în cursul anului 2019 a unui număr total de 7470 misiuni în care au fost angrenați un număr de 32.524 jandarmi”, a mai spus șeful IJJ Bistrița-Năsăud.

La prezentarea raportului de activitate pe anul 2019 au luat parte și col. Liviu Uzlău, șeful Directiei Ordine și Siguranță Publică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, alături de sute de jandarmi.

Prefectul le-a cerut jandarmilor să fie pregătiți pentru alegerile de anul acesta: ”O să avem candidați înfierbântați!”

Prefectul Stelian Dolha a declarat că a rămas impresionat de tot ceea ce înseamnă instituții militarizate în județul Bistrița-Năsăud. ”Sunteți un exemplu pentru tot restul instituțiilor publice”, a spus Stelian Dolha, care i-a felicitat pe jandarmi pentru misiunile la care au luat parte și le-a cerut să rămână la fel de mobilizați și în acest an, când vor avea loc noi alegeri.

”2019 a fost un an greu, cu două tipuri de alegeri, chiar trei dacă ne referim la alegerile europarlamentare, referendum și alegeri prezidențiale. Acest an l-ați trecut cu brio, trebuie să recunoaștem asta. 2020 vine cu încercări și mai grele din punct de vedere politic pentru că urmează alegerile locale și alegerile parlamentare. Știți foarte bine, o să aveți candidați înfirbântați și va trebui ca dumneavoastră să îi temperați, cu alte cuvinte să fiți factorul de echilibru chiar și pentru scena politică județrană și națională”, a mai spus Stelian Dolha, completând că județul Bistrița-Năsăud trebuie să fie un județ de top.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a ținut, la rândul său, să îi felicite pe jandarmi pentru activitatea de anul trecut, făcând și câteva aprecieri. ”E un moment de bilanț, un moment în care se fac analize, se trag concluzii și se face proiectarea anului care urmează. (…) Domnul colonel Furnea, în prezentarea raportului său, a făcut o trimitere către provocările socio-politice. Înțeleg că ăștia ca noi vă încurcă, dar ce să facem, e un rău necesar care trebuie să îl facă cineva. Într-adevăr, provocările anului 2020 vor fi și ele, dar eu sper că niciunul dintre candidați nu va fi așa de înfierbântat. Chiar dacă alegerile locale au loc prin iunie, ținând cont de modul în s-au produs schimbările climatice, s-ar putea să nu avem temperaturi așa de mari în iunie și candidații, așa cum se întâmplă la noi în Ardeal, să fie calmi și liniștiți și să meargă să le spună oamenilor ce vor să facă pentru ei, să nu îi mintă, să nu le vândă gosoși și atunci, nici populația nu va fi așa de înfierbântată și vom avea alegeri locale civilizate, așa cum am avut cel puțin în ultimii ani, astfel încât dumneavoastră să fiți solicitați cât mai puțin la astfel de manifestări”, a spus, la rândul său, Emil Radu Moldovan.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud i-a felicitat pe jandarmi și pentru implicarea lor în viața comunității. ”Ați făcut-o în mod exemplar, motiv pentru care meritați să fiți felicitați și aplaudați. (…) Sunt mândru de voi, de tot ceea ce faceți”, a mai adăugat Moldovan.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud i-a solicitat prefectului Stelian Dolha să facă demersuri către Guvernul Orban, astfel încât să se rezolve toate problemele cu care se confruntă Jandarmeria Bistrița-Năsăud.

De la bugetarea funcțiilor lipsă la comandă, de la schimbarea mijloacelor auto, multer dintre ele fiind pregătite pentru casare de mult. Mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple. Nu sunt foarte optimist, dar mi-aș dori să fiu contrazis de către Guvern și aceste lucruri să se întâmple în anul care urmează. De asemenea, nu vreau să fie deloc ironic, dar mi-aș dori să le transmită și multor colegi de-ai lui care ies la televizior și blamează o instituție fundamentală a Statului Român și cred că noi, cei care avem funcții de demnitate publică, trebuie să fim demni și corecți și să spunem lucrurilor pe nume, nu în funcție de interesul politic. Atunci când un demnitar atacă o instituție fundamentală, așa cum astăzi este Jandarmeria, cred că este o profundă greșeală și nu cred că putem să avem pretenții apoi de la cetățeni să respecte Jandarmeria”, a mai declarat Emil Radu Moldovan, încheind, ca un răspuns către prefectul Stelian Dolha, că județul Bistrița-Năsăud este deja în top. ”Toate clasamentele pe care o să le urmăriți, de la atragere de investiții, la dezvoltare și chiar sport. (…) Avem cea mai bună rețea de drumuri din țară, fie ele naționale, județene, comunale sau forestiere și agricole. Și eu și domnul prefect va trebui să luptăm în continuare pentru ca județul Bistrița-Năsăud să rămână în top”, a adăugat președintele CJ Bistrița-Năsăud.

Totodată, col. Liviu Uzlău- șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, a spus că este încântat de faptul că la nivel teritorial, colaborarea dintre instituții funcționează și le-a cerut cadrelor cu experiență să îi pregătească și pe cei mai tineri. ”O înșiruire de cifre, statistici și vedem ce am făcut în spate. De fapt, în spatele acestor cifre sunteți dumneavoastră, cei de aici din sală, cei care ați muncit pentru aceste cifre și care ați făcut ca aceste cifre să fie pozitive. Observ aici o echipă destul de unită și matură. Poate ar fi cazul să o mai întinerim puțin. Trebuie să ne ocupăm de cei tineri. Adresez rugămintea față de cei mai în vârstă să vă ocupați de cei tineri pentru că acum nu se mai face armata cum se făcea cândva, iar sarcina de a îi pregăti pe tineri este a dumneavoastră, a celor care aveți experiența”, a spus col. Liviu Uzlău.