Politic

FOTO: Deputații PSD Daniel Suciu și Bogdan Ivan efectuează o vizită oficială în SUA

 -  - 


În contextul împlinirii a 25 de ani de parteneriat strategic între România și Statele Unite ale Americii, o delegație a Parlamentului României, din care fac parte și deputații PSD Daniel Suciu și Bogdan Ivan, efectuează o vizită oficială în SUA.

Am avut o săptămână plină de întâlniri cu oficiali americani de rang înalt în cadrul parteneriatului strategic dintre România și SUA. La Capitoliu, Pentagon, FBI, Departamentul de Stat, Departamentul pentru Comerț, US Digital Services, Ambasada României, Apple, Atlantic Council, CEPA, am vorbit despre rolul României în NATO și Europa în actualul context atât de complicat. M-am bucurat să fiu parte a delegației României la toate aceste întâlniri, mai ales că vizita noastră a coincis cu adoptarea unei rezoluții importante în Congresul American despre parteneriatul dintre cele două țări”, a transmis deputatul PSD Daniel Suciu.

La rândul său, deputatul Bogdan Ivan a precizat: ”25 de ani de parteneriat strategic România-SUA. Nu este vorba despre ce poate face SUA în acest parteneriat, ci despre ce pot face împreună România și SUA pentru țara noastră și regiunea Mării Negre. Congresul Statelor Unite a ratificat Rezoluția declarată împlinirii a 25 de ani de parteneriat strategic cu România! România este cel mai bun prieten și aliat al SUA, cel puțin din regiunea Mării Negre, iar Statele Unite reprezintă garanția stabilității militare a României în aceste momente tulburi. Viitorul nostru ca țară poate fi construit doar pe baza modelul occidental de organizare a democrației și pe promovarea intereselor și identității naționale. Statele Unite reprezintă cu brio acest model spre care și țara noastră a făcut pași serioși! A fost o onoare să reprezint, alături de mai mulți colegi deputați, în acest moment crucial, România, dar și Partidul Social Democrat. Am avut discuții foarte productive despre rolul României în aceste momente delicate cu congressmani ai Partidului Republican – senatorul Rob Portman, Mike Turner (copreședinte al Grupului de Prietenie cu România și liderul republican al Comitetului pentru Intelligence), Michael McCaul (liderul republican al Comitetului pentru Relații Externe), Robert Aderholt, precum și cu aleși ai Partidului Democrat – Eric Swalwell, Bill Keating (președinte al subcomitetului pentru Europa, energie, mediu și cyber din cadrul Comitetului pentru Relații Externe), Elissa Slotkin și John Sarbanes. Felicit Grupul de “ProAmerica” din Camera Deputaților pentru munca de diplomație derulată în raport cu Statele Unite precum și Ambasada României la Washington DC pentru organizarea impecabilă a acestui eveniment”.

Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii a fost lansat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui SUA de la acea vreme, Bill Clinton. Vizita preşedintelui Clinton a fost urmată de un schimb de scrisori între miniștrii de externe ai celor două state. Ulterior schimbului de scrisori, asistentul pentru afaceri europene şi canadiene al secretarului de stat al SUA a efectuat o vizită la Bucureşti, în octombrie 1997, ocazie cu care au fost stabilite domeniile de interes ale parteneriatului.

De la lansarea sa, parteneriatul strategic a reprezentat un reper esenţial al politicii externe a României, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative.

107 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.