FOTO: Dezbatere pe tema proiectului privind Legea Învățământului Preuniversitar, la Bistrița

Parlamentarii PSD de Bistrița-Năsăud au organizat joi, la Bistriţa, o dezbatere pe tema proiectului privind Legea Învățământului Preuniversitar, act normativ care a fost adoptat recent de Guvern și care, alături de proiectul privind Legea Învățământului Superior, va fi transmis spre analiză și adoptare în Parlament.

Dezbaterea a avut loc la Centrul Cultural Dacia din municipiu, în prezența președintelui Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, a deputaților Laurențiu Țepeluș, Daniel Suciu și Bogdan Ivan, precum și a secretarilor de stat în Ministerul Educației Florin Lixandru și Antoneta Bolchiș și a rectorului Universității Politehnice din București, Mihnea Costoiu.

De asemenea, la dezbatere au participat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primari din Bistrița-Năsăud, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, cadre didactice, lideri de sindicat, precum și alte persoane implicate în desfășurarea procesului educațional la nivel județean. Totodată, la dezbatere au fost prezente şi delegaţii din alte judeţe din Regiunea Nord-Vest.

”Legea Educației este un subiect foarte sensibil. Știm foarte bine fiecare dintre noi cât de importantă este Legea Educației pentru viitor și cât de importantă este, în acest context, lupta împotriva drogurilor din școli. (…) Vorbim despre un proiect care va influența tot ceea ce înseamnă viitorul țării noastre pentru cel puțin următorii 20 de ani. Așa că, dacă acest proiect nu va fi făcut într-o transparență cât mai mare, într-o deschidere cât mai mare față de elevi, profesori, părinți și societate civilă, vom risca ca din detalii să se piardă o esență foarte clară a ceea ce ar trebui să însemne cu adevărat o lege foarte bună a Educației”, a spus, la începutul dezbaterii, deputatul Bogdan Ivan.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a felicitat organizatorii pentru această inițiativă.

Vă felicit că, în ciuda tuturor riscurilor pe care le impune o astfel de discuție, ați ales calea de a ajunge în teren, la firul ierbii, de a discuta cu cei care vor fi afectați într-un fel sau altul de această lege vitală și că vă veți întoarce după acest tur prin toată România înapoi la Parlament și veți ține cont de propunerile oamenilor”, a spus Emil Radu Moldovan.

A urmat apoi sesiunea de dezbatere. Timp de mai bine de două ore, participanții au analizat proiectul privind Legea Învățământului Preuniversitar și au făcut o serie de propuneri care urmează să fie studiate de reprezentanții Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților.

Printre problemele ridicate de cei prezenți, fie primari, fie cadre didactice sau reprezentanți ai unităților de învățământ, s-au numărat cele privind subfinanțarea sistemului, salarizarea personalului nedidactic şi didactic auxiliar, nedecontarea transportului pentru inspectorii şcolari şi personalul nedidactic, necesitatea creșterii numărului de profesori de sprijin și consilieri pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale, necesitarea creșterii finanțării pentru Educație. De asemenea, în cadrul dezbaterii s-a discutat și despre prevederile cuprinse în proiectul Legii Învățământului Preuniversitar privind admiterea la liceu şi organizarea examenului de Bacalaureat.

Toate propunerile făcute de participanți au fost preluate și vor fi analizate în Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, în așa fel încât să devină amendamente și să se țină cont de ele atunci când proiectul privind Legea Învățământului Preuniversitar va fi dezbătut în Parlament.

Natalia Intotero a catalogat drept ”interesante” și ”foarte pertinente” propunerile formulate la Bistrița și i-a asigurat pe cei prezenți că acestea vor fi atent analizate.

În ceea ce privește cele două proiectele de legi ale Educaţiei – proiectul privind Legea Învățământului Preuniversitar și proiectul privind Legea Învățământului Universitar -, acesta au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri, 29 martie 2023, şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă.