FOTO : Gala UNITER, la Bistrița! Actori din toată țara, pe covorul roșu la Casa de Cultură!

Cei mai buni actori, regizori, scenariști ai teatrului românesc au fost prezenți la Bistrița, la Gala UNITER, desfășurată în premieră la Bistrița!

Ediția cu numărul 30 a fost organizată cu sprijinul Ministerului Culturii și transmisă LIVE de la Palatul Culturii din Bistrița, pe TVR 1, TVR Internațional, TVR Moldova și la Radio România Cultural și Online pe www.uniter.ro și www.tvr.ro

O serie de actori au pășit pe covorul roșu, instalat la intrarea Casei de Cultură! „Personalitățile” locale au avut invitații SPECIALE!

De la eveniment NU au lipsit consilieri locali, consilieri județeni, directori ai deconcentratelor. Pe baza unei invitații speciale, aceștia și-au făcut apariția pe covorul roșu și s-au pozat la panou. Intrarea în incinta Casei de Cultură s-a realizat pe baza respectivei invitații iar publicul a putut urmări evenimentul de-afară,  pe cele 2 ecrane, amplasate în fața Casei de Cultură, respectiv pe Pietonal.

Actorul Marcel Iureș a prezentat Premiul de Excelență: ION CARAMITRU – In memoriam

„Un moment extrem de așteptat este premiul de excelență oferit in memoriam lui Ion Caramitru, președintele UNITER timp de 31 de ani. Celui care trăit teatru, a respirat teatru zi de zi. Celui care a știut să construiască pentru semeni, indiferent de piedici. Lui Ion Caramitru îi dedicăm această a 30-a ediție” – au transmis organizatorii evenimentului pe pagina lor de facebook.

PREMIILE acordate la ediția UNITER 2022

Premiul pentru valoarea proiectului original HEKTOMERON inițiat de VLAD DRĂGULESCU la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Premiul special British Council – Open Theatre – organizației Cultură`n Șură, pentru activitatea lor de promovare a accesului la cultură în mediul rural: echipa formate din Victor Olăhuț, regizor și inițiatorul proiectului, Florentina Năstase, actriță și Flavius Lucăcel, dramaturg.

Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie“) – Horia Suru pentru regia integralei „Trilogia Minelor” de Csaba Székely, Teatrul Dramaturgilor Români, Bucureşti.

Cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER 2022 – „Plugarul şi Moartea” de Johannes von Tepl, dramatizarea și regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Premiul a fost ridicat de Cristian Hadji-Culea, directorul teatrului.

Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie“) – Horia Suru pentru regia integralei „Trilogia Minelor” de Csaba Székely, Teatrul Dramaturgilor Români, Bucureşti.

Premiul pentru valoarea proiectului original – HEKTOMERON inițiat de VLAD DRĂGULESCU la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic – „Un secol de teatru românesc la Chişinău – Revanşa memoriei interzise”, scenariul Mariana Onceanu, adaptarea radiofonică Magda Duţu, regia artistică Petru Hadârcă, Societatea Română de Radiodifuziune.

Cel mai bun spectacol de teatru TV / teleplay – „Ziua Z” de Ionuț Sociu, regia Bobi Pricop, Teatrul de Stat Constanţa. Premiul a fost ridicat de Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța.

Premiul pentru susținerea constantă a tinerilor regizori prin proiectul COMEDIA ȚINE LA TINEri de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie București. Premiul a fost ridicat de Monica Similea, director adjunct al Teatrului de Comedie.

Premiul pentru debut – Oana Jipa pentru rolul Connie din spectacolul „Efecte secundare” de Lucy Prebble, regia Vlad Bălan, unteatru Bucureşti.

Premiul pentru întreaga activitate – regie: ANDREI BELGRADER – In memoriam. Premiul a fost ridicat de sora regizorului, Mariana Augustin Belgrader.

Concursul de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului” – câștigătoare – Oana Hodade – „Scene din viața familiei Stuck“.

Premiul pentru întreaga activitate – actriță: DANA DOGARU.

Cea mai bună actriţă în rol principal este Nicoleta Lefter pentru rolul Svetlana Allilueva din spectacolul „Aici Moscova” de Iulia Pospelova, regia Catinca Drăgănescu, unteatru Bucureşti.

Premiul pentru critică teatrală – Călin Ciobotari.

Cel mai bun actor în rol principal – Lóránd Váta pentru rolul Lopahin Iermolai Alexeevici din spectacolul „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Yuri Kordonsky, Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Premiul pentru creativitatea video design-ului și mapping-ului în spectacolul „Plugarul și Moartea”, dramatizarea și regia Silviu Purcărete, de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași: ANDREI COZLAC.

Premiul pentru cea mai bună scenografie – Cosmin Florea pentru scenografia spectacolului „Trei piese triste”, după Maurice Maeterlinck, scenariul și regia Radu Afrim, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

Premiul pentru întreaga activitate – scenografie: ADRIANA GRAND.

Premiul pentru întreaga activitate – actor: VIRGIL OGĂȘANU.

Premiul pentru rolul educativ al proiectului de teatru și muzică CLASIC E FANTASTIC – copilăria marilor muzicieni – Irina Sârbu și Monica Ciută.

Cea mai bună actriţă în rol secundar este Gabriela Popescu pentru rolul Fraulein Schneider din spectacolul „Cabaret”, libretul de Joe Masteroff, după piesa lui John Van Druten și povestirile lui Christopher Isherwood, regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu, Teatrul Odeon Bucureşti

Premiul pentru dezvoltarea spectacolului muzical în România: RĂZVAN MAZILU.

Cel mai bun actor în rol secundar este Csaba László pentru rolul Zita Szilveszter din spectacolul „Grand Hotel Pasărea Retro”, textul și regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”.

Radu Afrim va fi „capul” teatrului din Bistrița!

La această oră, Radu Afrim este în topul celor mai bine-cotați regizori români. Originar din Beclean, Radu Afrim va fi responsabil cu înființarea Teatrului Profesionist din Bistrița.

Prin organizarea Galei UNITER, Bistrița a punctat excepțional la capitolul marketing cultural iar în viitorul apropiat, „ochii de la București ” vor fi ațintiți spre Teatrul de la Bistrița.

Sosirea invitaților pe covorul roșu poate fi urmărită aici.

2 comments

  1. Actorii merita covorul rosu !! ..dar restul FATALAILOR cu mimozele lor,..ce suparare cauta acolo ??!!

  2. Ce dracu caută politrucii locali acolo?