FOTO: În Pasul Tihuța s-a instalat iarna!

În Pasul Tihuța s-a instalat iarna! Potrivit Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud, în zonă ninge de aproximativ 10 ore, iar stratul de zăpadă măsoară deja circa 10 cm. Temperatura este de 0 grade Celsius.

Jandarmeria atrage atenția tuturor celor care doresc să se deplaseze în zonă că trebuie să aibă maşinile echipate corespunzător anotimpului rece (cauciucuri de iarnă, combustibil suficient şi lanţuri antiderapante).

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud precizează că a fost viscol în Pasul Tihuța, iar vântul puternic a doborât mai mulți copaci. Astfel, în Pasul Tihuța înspre județul Suceava și în localitatea Piatra Fântânele înspre localitatea Mureșenii Bârgăului au căzut câțiva copaci pe carosabil, fără însă a bloca circulația. La fața locului au acționat pompierii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Tiha Bârgăului.

Și Meteo.BN precizează că în zona Pasul Tihuța zăpada s-a aşternut generos, fiind necesară intervenția utilajelor de deszăpezire.

Informarea meteo emisă încă de vineri dimineață s-a concretizat azi-noapte, când a nins în toată zona montană şi submontană din județ. Unele probleme au fost în Pasul Tihuța, unde zăpada s-a aşternut generos, însă s-a intervenit şi se intervine cu utilaje de deszăpezire. Limita altitudinală a ninsorilor a coborât spre 650-700 m., astfel de aici în sus, peisajul a devenit hibernal. La altitudini de peste 1200 m. este viscol în toată regula, stratul de zăpadā depăşind şi 40 cm. Vremea se mai îmbunează, astfel mâine t° vor fi în creştere iar cerul se va mai degaja. Din datele de acum, se pare ca un nou episod hibernal se prefigureazā pentru week-end-ul viitor dar vedem cum se mai aşează lucrurile pe parcurs”, a precizat Meteo.BN.

În scopul evitării unor evenimente nedorite şi pentru a fi în siguranţă, jandarmii montani transmit turiştilor următoarele recomandări:

  • Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase), prognoză meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există;
  • Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, telefonul mobil;
  • Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
  • Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
  • Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu;
  • Nu vă abateţi de la traseu şi evitaţi scurtăturile;
  • În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau al înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceaţă, ger, viscol), deplasaţi-vă în grup compact şi nu rămâneţi în urma grupului;
  • Nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort;
  • În cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii, puteţi solicita sprijinul jandarmilor montani prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând, pe cât posibil, următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă; ce s-a întâmplat; câte persoane au nevoie de ajutor; unde sunt persoanele aflate în dificultate; când s-a produs accidentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *