FOTO: La Bistrița, Ziua Imnului Național a fost marcată printr-o ceremonie organizată la statuia poetului Andrei Mureșanu

ziua imnului national

Ziua Imnului Național al României a fost marcată în Piața Centrală din municipiul Bistrița, la statuia poetului Andrei Mureșanu, printr-o ceremonie restrânsă, care s-a desfășurat cu respectarea strictă a regulilor de distanțare fizică și socială impuse de situația epidemiologică actuală.

Manifestările dedicate Imnului de stat al României au debutat cu acordarea onorului militar, după care părintele protopop Alexandru Vidican a rostit o rugăciune pentru binecuvântarea și protejarea poporului român.

Ulterior, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile.

”Imnul Național – acest simbol de suflet al românilor – este un manifest care ne face inimile să tresalte de fiecare dată când îl auzim. Onorarea acestui simbol patriotic este un moment solemn, care ne oferă ocazia de a ne reafirma atașamentul față de valorile ce stau la baza statului român modern. (…) Imnul Național a fost martorul unui eveniment reper din istoria noastră națională. Încă din 1848, când a fost scris pe fondul revoluției de atunci, ‘Deșteaptă-te, române!’ a continuat să fie un îndemn la lupta pentru unitate. Este un îndemn care ne-a însoțit în multe momente de cumpănă, dar și în momente de bucurie, atunci când Imnul a răsunat în lume, pe melodia lui Anton Pann, la concursuri și competiții internaționale, la care tot mai mulți tineri români au urcat și urcă învingători pe prima treaptă a podiumului, pentru că poporul nostru este unul de învingători, chiar dacă uneori ne simțim copleșiți de apăsarea prezentului, de dificultățile și pericolul care ne înconjoară. Azi, când contextul pandemiei creează neliniște în sufletele noastre, ascultăm aceste versuri – călăuză pe drumul spre o Românie unită, sănătoasă și prosperă. Să ascultăm azi versurile Imnului și să le lăsăm să ne învăluie în emoție, să ne insufle curaj și speranță. La mulți ani Imnului Național! La mulți ani, România! La mulți ani, Bistrița-Năsăud!”, a transmis prefectul Stelian Dolha.

A urmat apoi un discurs al viceprimarului municipiului Bistrița, Cristian Niculae, care a punctat și el importanța acestei zile.

Astăzi este o zi specială. Este ziua Imnului Național. Este o zi specială pentru Bistrița și pentru România, pentru că versurile imnului au fost scrise de către bistrițeanul nostru Andrei Mureșanu. (…) Imnul nostru transmite cel mai puternic și mai vibrant mesaj pentru români: să ne deșteptăm, să apreciem valorile și să respectăm valorile noastre, să credem în Dumnezeu și în puterea noastră de a merge înainte. Sunt mândru că acest imn încărcat de semnificație și emoție a fost scris de către Andrei Mureșanu și sunt sigur că toți bistrițenii simt la fel”, a precizat viceprimarul Cristrian Niculae.

Ulterior, militarii din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan au intonat atât vocal, cât și instrumental ”Deșteaptă-te, române!”.

După acest moment, ceremonia a fost declarată închisă, iar militarii Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa s-au retras, fără defilarea obişnuită şi fără acompaniamentul fanfarei unităţii.

Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie. La originea imnului naţional al României se află poemul patriotic ”Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. ”Deşteaptă-te, române!” a fost intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, în cadrul unei manifestări organizate în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea.

”Deşteaptă-te, române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Imnul de stat al României este alcătuit din 11 strofe, iar la ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.