Din Bistrita

FOTO: Liderii PSD au vizitat Teraplast

 -  - 


Grupul Teraplast, care este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack si Somplast, a fost vizitat, la finele săptămânii trecute, de mai mulți lideri ai Partidului Social Democrat, atât de la nivel central, cât și din plan local.

Printre cei care au făcut parte din delegația care a vizitat Grupul TeraPlast s-au numărat și președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Marcel Ciolacu, vicepreședintele Senatului, Paul Stănescu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dar și deputatul PSD Daniel Suciu, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, sau primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

Oficialii au fost primiți de membri ai conducerii executive TeraPlast, iar în cadrul întâlnirii s-a discutat despre oportunitățile și provocările din mediul de afaceri românesc, în special pe piața construcțiilor şi a materialelor reciclate, și despre avantajele dezvoltării firmelor cu capital românesc.

Un accent deosebit a fost pus pe problemele apărute în contextul actual complex, marcat de creștere a costurilor cu materiile prime, stres în lanțurile de aprovizionare, tensiune în piața energetică și lipsa forței de muncă.

Delegația a vizitat și fabrica de ambalaje flexibile biodegradabile din parcul industrial TeraPlast din Sărățel, recent pusă în funcțiune, o unitate care beneficiază de cele mai noi tehnologii în domeniu, cu un grad ridicat de automatizare. Proiectul a avut o valoare totală de 11,8 milioane de euro și a fost cofinanțat prin schema de ajutor de stat.

„Ne bucurăm să vedem interesul real al factorilor de decizie pentru dificultățile întâmpinate de producătorii români și deschiderea pentru soluții de rezolvare a problemelor noastre. Într-o societate matură trebuie să existe un dialog permanent între stat și mediul privat, o cooperare mutual benefică, iar rezultatul să fie dezvoltarea industriei românești și întărirea capitalului autohton”, a declarat dl Alexandru Stânean, CEO TeraPlast. 

„Considerăm că investițiile publice și promovarea economiei circulare ar trebui să fie axe prioritare în programele legislative și de alocare a finanțării. Cu un sprijin consistent și bine direcționat, vor fi încurajate soluții românești, preferabile celor din import, iar companiile autohtone se vor dezvolta și vor deveni competitive pentru că au acest potențial”, a mai spus Alexandru Stânean.

În ultimii trei ani, Grupul TeraPlast a derulat investiții de 211 milioane de lei, din care 187 milioane de lei au fost proiecte la care a beneficiat cofinanțare prin schema de ajutor de stat. Sprijinul din partea statului s-a ridicat la 93 de milioane de lei, ceea ce reprezintă jumătate din finanțarea proiectelor vizate. În aceeași perioadă, Grupul a contribuit la bugetul de stat cu taxe și impozite în valoare totală de peste 240 milioane de lei.

Aceste investiții duc la crearea a 250 de noi locuri de muncă. Conform prevederilor în vigoare, Grupul va rambursa ajutorul de stat prin taxe și impozite suplimentare pe care le va plăti în cinci ani de la operaționalizarea investițiilor.

Grupul TeraPlast a încheiat anul 2021 cu creșteri substanțiale, de două cifre, la toți indicatorii de performanță. Cifra de afaceri aferentă exercițiului financiar 2021 a crescut cu 55%, la 615 milioane de lei – un rezultat record în actuala structură a Grupului. Profitul net (care nu include impactul exiturilor din 2021) a urcat cu 50%, până la 44,6 milioane de lei. EBITDA a ajuns la 74,2 milioane de lei, în creștere cu 36% față de anul anterior. În aceeasi perioadă, profitul operațional a ajuns la 53,6 milioane de lei, cu 41,7% mai mult decât în 2020 și triplu față de 2019.

39 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.