FOTO: ”Memorialul vieții” – monument dezvelit la Bistrița în memoria evreilor deportați în lagărele de la Auschwitz și Birkenau

La Bistrița au fost organizate marți, 4 iunie, o serie de evenimente dedicate comemorării victimelor Holocaustului, marcându-se astfel și împlinirea a 75 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele de la Auschwitz și Birkenau.

Evenimentele dedicate comemorării evreilor au debutat marți dimineața, la Monumentul Comemorativ al deportării evreilor din județul Bistrița-Năsăud din incinta Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare în Pomicultură Bistrița, unde au fost depuse jerbe de flori.

De asemenea, acțiunile dedicate acestei zile au continuat în alte locații din municipiul Bistrița, precum Monumentul Evreiesc din fața Sinagogii și în zona Gării Bistrița, unde a fost dezvelită o placă comemorativă în memoria evreilor deportați în anul 1944.

Unul dintre cele mai importante evenimente ale zilei a fost cel privind dezvelirea, în municipiul Bistrița, a unui monument dedicat evreilor. Acesta este amplasat în Piața Morii și poartă denumire de ”Memorialul vieții”. La dezvelirea monumentului au luat parte oficialități locale, dar și Prim Rabinul României, Rafael Shaffer, precum și o delegatie din Regiunea Brenner (Israel), aflată în aceste zile într-o vizită în județul Bistrița-Năsăud.

În ceea ce privește monumentul, acesta cuprinde peste 1.700 de nume ale tuturor familiilor din județ care au fost deportate în lagărele morții, fiind vorba despre circa 6.000 de oameni.

Oamenilor li s-a luat numele și au fost transformați în numere, în neoameni. Acum, oamenilor li s-a redat numele în „Memorialul Vieții”. Numele le-a fost dat înapoi, a fost înscris. Dacă vrem că istoria să nu se repete, cel mai important lucru pe care trebuie să îl ținem minte este că omul este om. Acesta este mesajul transmis de monument.  Dacă vom privi omul ca om, avem toate șansele ca Holocaustul să nu se repete”, a declarat Prim Rabinul Rafael Shaffer.

Iată că se împlinesc 75 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele morții de la Auschwitz și Birkenau, un moment de tristă amintire, o perioadă în care omenia şi normalitatea a fost înlocuită de genocid, ură şi ignoranță. Este momentul în care reflectăm la supliciul pe care evreii, bătrâni, femei, copii, l-au suportat, căzând victime politicilor rasiale, antisemite, discriminatorii şi criminale. În judeţul nostru, peste 6000 de evrei au fost supuşi la umilinţe în perioada holocaustului. (…) „Memorialul vieţii” ne va îndemna să ne reamintim cu pioșenie de cei care au dispărut. Sperăm ca asemenea evenimente tragice prin care a trecut poporul evreu să nu mai aibă loc pentru nimeni și niciodată! Să le fie memoria binecuvântată!”, a dăugat prefectul județului, Ovidiu Victor Frenț.

Manifestările dedicate comemorării a 75 de ani de la deportarea evreilor continuă pe tot parcursul zilei de marți, urmând ca în această după-amiază, Sinagoga Bistrița să găsduiască o conferință pe tema ”Mărturii documentare privind deportarea evreilor de pe teritoriul actual al județului Bistrița-Năsăud”. De asemenea, la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” va fi organizată o expoziție intitulată ”Steinberg”. Manifestările se vor încheia printr-un concert de gală găzduit tot de Sinagoga Bistrița.

Cei circa 6.000 de evrei bistriţeni sunt parte integrantă a celor peste 170.000 de evrei de pe teritoriul Transilvaniei şi peste 80.000 din vechiul Regat, totalizând aproximativ 250.000 de victime nevinovate deportate în lagărele de la Auschwitz şi Birkenau.

FOTO: Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud