FOTO: Ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Festivalul ”Alesul” de la Cormaia

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a efectuat, duminică, o vizită în județul Bistrița-Năsăud, fiind prezent la Festivalul Regional Sărbătoarea Străbunilor ”Alesul” de la Cormaia. 

Alături de ministrul Petre Daea, la eveniment au fost prezenți deputații Daniel Suciu, Bogdan Ivan, Diana Morar, Robert Sighiartău, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primarul orașului Sângeorz-Băi, Cătălin Bota, precum și alți primari din zona montană a județului, oameni de afaceri, producători locali, fermieri și gospodari de pe Valea Someșului.

Festivalul, organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud și Primăria Sângeorz-Băi, a presupus atât spectacole folclorice, cât și concursuri.

Spectacole au susținut Ansamblul Folcloric ”Cununa de Sânziene” din Dipșa (coregraf Nicu Corci), Ansamblul Folcloric ”Izvorașu rece” din Ruștior (coregraf Dumitru Florin Creța) și Taraful Tradițional ”Păunița” (conducere muzicală Dănuț Gabor Poleac).

Printre soliștii care au încântat publicul s-au numărat Iulia Horga, Sara Rusu și Bianca Burciu din Târgu Mureș, Alexandra Ustini – elevă a Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” Bistrița, precum și elevi ai Școlii Populare de Artă Bistrița: Andreea Rațiu, Violeta Encean, Roberta Rebrișorean și Cristian Moldovan.

Participanții la festival au avut parte și de concursuri, precum ”Concurs pentru Drujbiști”, ”Concurs de tracțiune cabalină” și au fost oferite și titluri pentru ”Cel mai bun caș” sau ”Cel mai bun ceaun”. Nu au lipsit nici concursurile pentru copii.

De asemenea, în prezența ministrului Petre Daea, a avut loc și o sesiune de dezbateri.

”Alături de gospodarii județului, a cooperativelor agricole, a președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a primarilor comunelor din zona montană, am dezbătut cum putem simplifica legislația pentru producătorii locali. Principala temă propusă pentru dezbateri a fost ‘Bioeconomia circulară locală în gospodăria țărănească, în forme asociative și comunități din zona montană’- orizont 2030”, a precizat deputatul PSD Bogdan Ivan.

” Am participat, la Cormaia, la o întâlnire cu fermierii din zona montană a județului Bistrița-Năsăud, la care a fost prezent și ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea. Cu această ocazie, am dezbătut problemele cu care se confruntă agricultorii de la munte, prepoderenți în județul nostru, și am preluat de la ei idei despre cum se poate adapta legislația nevoilor pe care le au. M-am bucurat să fiu totodată prezentă la Festivalul Regional Sărbătoarea Străbunilor – ”Alesul”, un eveniment în care gospodarii de la munte și-au etalat caii de tracțiune și s-au întrecut în concursuri de preparat cașul, de gătit mâncare la ceaun și de tăiat lemne cu drujba”, a transmis și deputatul Diana Morar.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a completat: ”La inițiativa domnului Emil Iugan, fondatorul Centrului de Cercetare Silvania, ne-am adunat cu dorința de a dezbate temele privind programele de investiții și dezvoltare din zona montană. Astfel, fiecare temă abordată de către specialiști, de la dezvoltarea și susținerea sectorului agricol, proceduri simplificate de lucru, valorificarea lânii de oaie, până la valorificarea resurselor forestiere și agricole, este un plus și un câștig pentru toți cei prezenți, în special pentru fermieri și pentru reprezentanți ai asociaților și cooperativelor din zonă”.

Ultima vizită a ministrului Petre Daea în județul Bistrița-Năsăud a avut loc la finele lunii iulie a acestui an, când acesta a ajuns în comuna Sânmihaiu de Câmpie, unde a vizitat mai multe ferme și culturi agricole și a avut întâlniri de lucru cu fermieri din județ.