FOTO/VIDEO: Ministrul Ioan Deneş a plantat stejari în Pădurea Centenar din județul Vaslui

 -  -  22287


Ministrul Apelor și Pădurilor, bistrițeanul Ioan Deneș, a participat la acțiunea de plantare a Pădurii Centenar, acțiuni desfășurate în județul Vaslui.

„Am plantat 10 stejari pentru Pădurea Centenar, câte unul pentru fiecare deceniu al veacului trecut de la înfăptuirea Marii Uniri. Evenimentul a avut loc in judeţul Vaslui, în apropierea Prutului şi a fost organizat de Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Romsilva. Pădurea Centenar este constituită din 1918 stejari plantați pe partea română a Prutului si tot atâția, pe partea moldovenească. La final, reprezentantul Moldsilva mi-a oferit „Ultima sârmă” din gardul ghimpat care separă România de Republica Moldova” a spus ministrul Deneș.

”Înființarea acestei păduri face parte dintr-o serie de acțiuni pe care noi o avem în acest an și este cea mai încărcată de emoție, pentru că noi, cei de vârstă medie, împreună cu cei de vârsta a treia, cu experiență, și dumneavoastră, tinerii, participăm la un semn, dacă doriți, de recunoaștere a sacrificiului pe care l-au făcut străbunicii noștri, care au avut un ideal în viață,  și anume acela ca toți cei care vorbesc aceeași limbă să fie uniți într-o singură țară numită România. Acest lucru, știți foarte bine, s-a întâmplat acum 100 de ani, în 1918, și a început la 27 martie 1918, când Basarabia a hotărât să se unească cu Regatul României. Eu provin dintr-o zonă, Transilvania, unde înțelegem la fel de bine ca și dumneavoastră ce a însemnat acest act extraordinar de unire a tuturor celor care sunt vorbitori de limba română, într-o singură țară. Să nu uităm asta și, dumneavoastră, tinerii, când veți trece pe acest drum și veți vedea această pădure pe care o plantăm astăzi, acești 1918 puieți de stejar, și veți trece și peste Prut și veți vedea ceilalți 1918 puieți de stejari și de plopi să vă aduceți aminte că atât cei de dincoace de Prut cât și cei de dincolo de Prut suntem frați, vorbitori ai aceleiași limbi”  a mai declarat ministrul Deneş.

Pădurea Centenar este o pădure memorială înființată pe ambele părți ale râului Prut de silvicultori din România și Republica Moldova, eveniment prin care se marchează 100 de ani de la unirea Republicii Democrate Moldovenești cu Regatul României, la 27 martie 1918.

Evenimentul, organizat de Ministerul Apelor și Pădurilor și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, s-a desfășurat pe un șantier de împăduriri amplasat între localitățile Crasna și Huși. Acțiunea se înscrie în seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, un secol de la unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat unitar.

La finalul evenimentului de înființare a Pădurii Centenar, ministrul Ioan Deneș a primit o diplomă de onoare și o plachetă din partea Romsilva.

2 bookmark
2 notes
12 views
bookmark icon

2 thoughts on “FOTO/VIDEO: Ministrul Ioan Deneş a plantat stejari în Pădurea Centenar din județul Vaslui

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.