FOTO: Momentul depunerii jurământului de către Garda Națională Română, reconstituit la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Un moment important din șirul evenimentelor care au precedat Marea Unire și anume depunerea jurământului de către Garda Națională Română din Bistrița la 7 noiembrie 1918 a fost reconstituit joi, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, fosta cazarmă a honvenzilor.

Evenimentul, prin care au fost reconstituite momentele petrecute în curtea cazarmei honveze (astăzi Muzeul Bistrița) la 7 noiembrie 1918, a fost organizat cu scopul de a recupera o pagină de istorie mai puțin cunoscută de publicul larg.

Atunci când ne raportăm la Marea Unire din 1918, majoritatea ne gândim la semnificațiile istorice, la extraordinarele evenimente de la Alba Iulia, la entuziasmul românilor și al delegaților. Se știe însă foarte puțin și mă gândesc aici la publicul larg, despre ce s-a întâmplat în zilele și săptămânile de dinaintea Unirii, în fiecare oraș, comună și județ. Această parte de istorie locală, cu partea ei umană, care ne ajută să înțelegem cum a fost, ce au gândit oamenii atunci, într-un context extraordinar în care s-au purtat exemplar, vine să completeze inițiativa de astăzi. La câteva sute de metri de locul în care ne aflăm acum, în 5 noiembrie 1918, la o adunare publică, bistrițenii de acum un veac au aflat de la liderii comunității că sunt în sfârșit liberi, că stăpânirea austro-maghiară e istorie. Vă felicit astăzi pentru că reușim să retrăim acele momente extraordinare petrecute în Bistrița în urmă cu 103 ani, pentru că reușiți să spuneți tinerilor și nu numai cât de importantă a fost unitatea nației române și faptul că noi trebuie să o păstrăm”, a spus prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, prezent la eveniment.

La rândul său, și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a transmis un mesaj: ”După cum spun documentele epocii, la prima oră a acelei zile, vreo 400 – 500 de membri ai Gărzii Naționale Române, în frunte cu comandantul lor, dr. George Triff, cu ofițeri români, fruntași și mult popor, au fost prezenți în curtea cazarmei de honvezi a armatei austro-ungare (actuala locație a muzeului) și au intonat “Pe-al nostru steag”, un mic preambul al Marii Uniri din 1 Decembrie ce urma să se înfăptuiască. Gest temerar al înaintașilor noștri bistrițeni, care a fost consfințit apoi prin prezența tuturor la Biserica Română, cu tricolorul la chipie și butonieră. Un moment istoric ce a meritat rememorat astăzi, mai ales că nu toate faptele de eroism ale predecesorilor au ajuns să fie cunoscute de publicul larg. Cântecul patriotic al lui Ciprian Porumbescu, fredonat atunci, ne oferă și azi certitudinea că E SCRIS UNIRE PE-AL NOSTRU STEAG!”.

Evenimentul „Memoria unui Muzeu. Jurământul Gărzii Naţionale Române din Bistriţa la data de 7 noiembrie 1918” a fost organizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Bistriţa-Năsăud, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” şi Asociaţia de Tradiţii Militare Româneşti din Bacău.