FOTO: Pârtia de la Valea Blaznei, deschisă schiorilor. Cea de la Bistrița, în plin proces de amenajare

 -  -  3417


Cu toate că Pârtia de schi ”Cocoș” din municipiul Bistrița nu este funcțională, bistrițenii au totuși la dispoziție o variantă chiar la ei în județ. Este vorba despre pârtia de schi de la Valea Blaznei, dotată cu cel mai lung teleschi din România, care este deschisă și îi așteaptă pe schiori.

Pârtia de la Valea Blaznei este situată în Munții Rodnei, la o altitudine de 1.100 de metri şi este cea mai lungă pârtie din România dotată cu teleschi. Aceasta are 1.500 de metri și un grad de dificultate mediu şi greu, fiind dotată cu un teleschi de 1.480 de metri.

Pârtia a fost deschisă miercuri, 2 ianuarie, reprezentanții Complexului Turistic Alpina Blazna precizând pe pagina oficială de pe o rețea de socializare că atât copii, cât și adulți au ales să testeze pârtia în prima zi: ”Mari sau mici, copii, părinți sau bunici, cu toții au venit pe pârtie. Vă asteptăm și pe voi” au precizat cei de la Alpina Blazna, mesajul fiind însoțit și de câteva fotografii.

În plus, tot printr-o postare pe Facebook, cei de la Alpina Blazna precizează că ”pârtia noastră este pregătită și vă așteaptă la schi! Luați-vă schiurile și nu mai stați pe gânduri!”. 

Dacă pârtia de la Valea Blaznei este deschisă, nu același lucru se poate spune și despre pârtia amenajată de autoritățile locale chiar la nivelul municipiului Bistrița – Pârtia de schi ”Cocoș”. În acest sezon, pârtia nu a funcționat deloc, întrucât nu a fost zăpadă suficientă, însă există speranțe că în scurt timp, schiorii vor putea să se bucure de câteva ore de relaxare. În noaptea de miercuri spre joi au fost pornite tunurile pentru producerea zăpezii artificiale, iar autoritățile au speranțe că dacă vremea va fi favorabilă, în curând și pârtia de la Bistrița ar putea funcționa.

În sezonul 2017- 2018, pârtia de schi a funcționat aproximativ 10 zile, iar costurile privind întreținerea s-au ridicat la suma de 202.834 de lei (pentru perioada cuprinsă între lunile noiembrie 2017 – februarie 2018 inclusiv). Investiția a fost realizată de Primăria Bistrița, cu bani din bugetul local și dintr-un împrumut accesat de municipalitate, iar în ceea ce privește costurile, primarul Ovidiu Crețu a precizat că acestea s-au ridicat la suma de 4,4 milioane de euro, din care circa 2 milioane de euro a reprezentat investiția privind achiziția telescaunului. Primarul a mai spus că această sumă este FĂRĂ TVA.

Pârtia „Cocoş” are o lungime de 1.350 m, iar transportul pe cablu este asigurat de telescaun cu patru locuri. Pârtia este dotată și cu tunuri care produc zăpadă artificială.

De asemenea, tot la capitolul pârtii, nici cele două amenajate în zona Tihuța – Piatra Fântânele, de 821, respectiv, 168 metri (pentru începători), nu sunt deschise schiorilor.

 

FOTO: Facebook – Alpina Blazna, Pârtia de schi Cocoș, www.i-tour.ro

3 bookmark
0 notes
142 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.