FOTO: Preparatele culinare și băuturile specifice județului Bistrița-Năsăud au fost în centrul atenției în Parlamentul României

 -  -  101


 

 

Preparatele culinare și băuturile specifice județului Bistrița-Năsăud au fost în centrul atenției, marți, în Parlamentul României, anunță deputatul Ionuț Simionca. Potrivit parlamentarului, mai mulți producători locali au participat la o prezentare de produse tradiționale, acțiune cuprinsă în programul Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești.

”Am avut marea bucurie să fac cunoscute astăzi, la București, tradițiile culinare și cultura populară din Bistrița-Năsăud. Brânzeturile, preparatele tradiționale din carne, sarmalele, vinul și țuica de prune, de pere, de mere de la noi din județ au fost în centrul atenției în Parlamentul României. Cu ocazia Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, producătorii locali de produse agroalimentare din județul Bistrița-Năsăud și-au prezentat preparatele și talentul în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților”, a scris deputatul Ionuț Simionca pe pagina personală de pe o rețea de socializare.

Potrivit parlamentarului,” a fost una dintre cele mai reușite acțiuni de promovare a produselor tradiționale și a culturii populare ale județului nostru la care am participat. Tot respectul meu pentru poetul Grigore Guzu și pentru cei care i-au încântat astăzi pe colegii deputați cu mâncăruri și cu băuturi la baza cărora stau rețete transmise de la o generație la alta. Este vorba despre Societatea cooperatistă Sangeorz Băi, președinte Larionesi Floarea Mariana, Societatea cooperatistă Ținutul Năsăudului, președinte Silași Ioan, Asociatia crescătorilor de ovine și caprine Raiul Livezenilor, președinte Simionca Ioan și Crama Jelna, director Moldovan Daniel”.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești se sărbătorește în fiecare an la data de 10 octombrie, cu acest prilej, în toată țara urmând să fie organizate diverse evenimente.

Totodată, în Capitală în perioada 9-13 octombrie, între orele 9:00–18:00, în curtea MADR va avea loc o expoziție cu vânzare de unde se vor putea achiziționa produsele atestate tradițional, după o rețetă consacrată, produse montane, precum și produse înregistrate pe scheme de calitate europene, produse certificate ecologic, din toate zonele țării. Totodată, cei interesați vor putea cumpăra legume și fructe, produse din lapte și carne, dulcețuri, zacuscă, produse din pește, băuturi spirtoase sau vinuri din România. Buna dispoziție din cadrul târgului va fi asigurată de un ansamblu folcloric compus din dansatori și soliști vocali.

De asemenea, tot cu prilejul acestei zile, la București va fi organizată și o dezbatere a fermierilor români, în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele obținute în agricultură, în perioada 2017 – 2019. Intitulată ”Forumul agricultorilor – bilanț și perspective”, dezbaterea va reuni fermieri din toate domeniile – producție vegetală, cultură mare, zootehnie, industrie alimentară. Aceștia vor fi premiați pentru rezultatele obținute în activitatea desfășurată, fiind totodată un prilej de a discuta și interacționa pe teme de actualitate.

Din seria acțiunilor dedicate Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești va face parte și expoziție de produse românești ce se va desfășura la Romexpo, în data de 10 octombrie, în intervalul 10.00-18.00, intrarea fiind liberă.

10 bookmark
1 notes
569 views
bookmark icon

One thought on “FOTO: Preparatele culinare și băuturile specifice județului Bistrița-Năsăud au fost în centrul atenției în Parlamentul României

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.