FOTO: Primăria Bistrița trece la mașini electrice. ”Vom elimina cam 70% din costurile pe care mașinile cu motor termic le presupun pentru municipalitate”

Primăria Bistrița și-a înnoit parcul auto și va renunța la mai multe autoturisme cu motor termic, acestea urmând să fie înlocuite cu mașini electrice.

Am achiziționat, printr-un program al Administrației Fondului de Mediu, 25 de mașini Dacia Spring full electric. Șapte la sută din numărul total de mașini finanțate prin Administrația Fondului de Mediu au venit la Bistrița. Valoarea acestor mașini este de 2,7 milioane lei. Costul pentru municipalitate, pentru comunitatea locală este zero pentru că valoarea grantului acoperă în proporție de sută la sută valoarea mașinilor”, a declarat primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.

Edilul Bistriței a menționat că achiziția acestor mașini electrice aduce o serie de beneficii municipalității.

Vă prezint câteva avantaje pentru a înțelege ce câștigă Primăria Bistrița și comunitatea locală în urma acestei achiziții. Pentru un număr de 24 de mașini cu mașini termic, situația stă în felul următor: cost carburant în 2021 – 98.000 de lei, cost carburant în 2022 – 133.541 lei, cheltuieli cu reparațiile în 2021 – aproape 90.000 de lei, cheltuieli în 2022 – 96.000 de lei. Deci avem cheltuieli cu carburantul și cu reparațiile pentru un număr de 24 de mașini cu motor termic de circa 420.000 de lei. Aceste cheltuieli vor fi reduse drastic în urma acestei achiziții, în urma cumpărării în zero de către Primăria Bistrița a unui număr de 25 de mașini electrice. Cred că vom elimina cam 70 la sută din costurile pe care mașinile cu motor termic le presupun pentru municipalitate”, a mai spus primarul Ioan Turc.

”Noile mașini sunt nepoluante, nu poluează nici fonic și nu emit nici gaze cu efect de seră, au un gabarit redus, așa că se strecoară foarte ușor prin traficul din oraș. Sunt foarte potrivite pentru circulația în oraș. Practic, un loc de parcare pentru o mașinuță de acest gabarit este mult mai ușor de găsit decât pentru o mașină mare și este o pledoarie pe care o facem pentru ca oamenii să renunțe la mașinile cu gabarit mare”, a completat Ioan Turc.

Sursa citată a subliniat că mașinile electrice le vor înlocui pe cele cu motor termic, acestea din urmă urmând fie să fie valorificate, fie donate.

Deci retragem mașinile cu motor termic și le înlocuim cu cele cu motor cu propulsie electrică. Mai mult decât atât, suntem în discuții cu un operator și urmează să montăm GPS și sonde pe utilaje, în așa fel încât controlul pe consumul de carburant să fie corespunzător. În urma implementării acestui proiect se va observa ce economii va realiza Primăria Bistrița și comunitatea. De asemenea, pe toate autoturismele vom pune logo-ul Primăriei Bistrița, pentru ca oamenii din oraș să vadă mașinile noastre în trafic. Nu au ce căuta mașinile Primăriei nici acasă la cineva, nici în locuri care nu au legătură cu activitatea de serviciu. Este o măsură de transparentizare până la urmă”, a adăugat Ioan Turc.

În altă ordine de idei, primarul a completat că municipalitatea nu ratează nicio oportunitate de finanțare.

Suntem extrem de atenți cu privire la ceea ce se întâmplă în țara noastră din punct de vedere al liniilor de finanțare. De câte ori observăm că avem o oportunitate de finanțare, facem tot ceea ce este nevoie din punct de vedere procedural pentru ca banii să vină la Bistrița. Aproape 3 milioane de lei au venit acum în 25 de mașini noi, care nu vor polua, nu vor aglomera orașul, ci sunt o pledoarie pro mediu și pro civilizație”, a mai precizat Ioan Turc.

Check Also

Primarul Ioan Turc: Bistrița are ce oferi. Ne dorim să punem în valoare zona veche a orașului

În acest final de săptămână, la Bistrița se desfășoară prima ediție a Festivalului ”Legendele Cetății”, …

One comment

  1. Pai ati umplut orasul de statii de incarcare electrice, nici nu mai ai loc de ele. Trebuie sa ne luam toti electrice ca asa ceva nu s-a mai vazut in intreaga lume 🙂 Pai mai istetilor cand forati strazile (pardon le reparati) nu ganditi si ceva pentru viitor, cum ar fi statii de incarcare electrice, este asa de greu? Pentru ce sa iti iei o Tesla sau Kia sau Hyundai, sa mergi la Cluj sa o incarci? Ca Spring o incarci la bateriile de la lanterna. Gata ati gasit si voi masinile chinezesti cu brand Renault si acum ati descoperit din nou India (pardon America). Electrificati orasul si de ce nu judetul pe drumurile principale si lumea se va gandi ca este mult mai util sa-si ia masina noua electrica fata de una pe combustiil fosil. Pana atunci traiasca Dieselul….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.