FOTO: Primii 134 de kilometri din Via Transilvanica, inauguraţi. Andreea Esca şi Dragoş Bucurenci, printre invitați

Primii 134 de km din ambițiosul proiect Via Transilvanica derulat de Asociația Tășuleasa Social au fost inaugurați, sâmbătă, în județul Bistrița-Năsăud în prezența celor care au pus umărul până acum la realizarea acestui drum și care au parcurs, pe o vreme extrem de urâtă, primii doi km ai traseului.

În acest weekend a fost vorba despre Via Transilvanica, despre mulți oameni din multe instituții, voluntari, parteneri, despre trei luni de zile în care s-a muncit pentru fiecare kilometru, despre noi și despre tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru! Pentru prima oară de când vorbim despre acest drum, am reușit să ne strângem într-un loc și să sărbătorim. Să sărbătorim în primul rând că avem 134 km din traseul Via Transilvanica, dar la fel de important, să ne bucurăm că ne-am găsit cu toții rolul în poveste și că o facem să fie monumentală. Sâmbătă am pus în funcțiune prima porțiune de traseu Via Transilvanica! Ploaia măruntă ne-a ținut aproape și într-un fel greu de explicat persoanelor care nu au venit să experimenteze, a fost vremea ideală pentru a parcurge împreună, toți cei care ne-am adunat la sărbătoare, 2 kilometri din Via Transilvanica. S-au spus lucruri, s-au oferit felicitări, dar ceea contează: știm ce avem de făcut, iar de la Putna până la Drobeta-Turnu Severin, nu ne mai oprim” au precizat reprezentanții Asociației Tăşuleasa Social.

Totodată, la finele acestei săptămâni a fost ridicat și monumentul Via Transilvanica, Crucea de Fier, care, potrivit echipei Tășuleasa Social, are menirea de a aminti de Camino de Santiago din Spania, drumul de pelerinaj care a fost sursă de inspirație în demararea acestui proiect. De asemenea, momentul a coincis cu marcarea a 18 ani de activitate a Asociației Tăsuleasa Social.

În aceste momente importante, alături de echipa Tășuleasa s-au aflat ambasadorii acestui proiect, Andreea Esca și Dragoș Bucurenci, dar și reprezentanți ai autorităților județene, care au înfruntat ploaia și au parcurs, la pas, primii doi km ai traseului.

 

„Înfruntând vântul, ploaia și frigul, alături de circa 100 de iubitori ai proiectului Via Transilvanica, am deschis oficial acest traseu în județul Bistrița-Năsăud! Primii 134 de kilometri din “Drumul care unește”, pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud,sunt practicabili! Accesul este permis doar pe jos sau cu bicicleta”,  a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

La rândul său, prefectul județului, Ovidiu Frenţ, a completat că ”acest drum este ceea ce lăsăm noi generațiilor care vor urma, un mesaj pentru viitor că România trebuie să meargă pe drumul cel bun!”.

În județul Bistrița-Năsăud, cei 134 de km din Via Transilvanica străbat comunele Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț și Monor şi trece inclusiv prin păduri proprietatea comunei Prundu Bârgăului.

FOTO: Via Transilvanica, Emil Radu Moldovan, Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud