FOTO: Și la Bistrița se colectează uleiul alimentar uzat. Ce cantitate s-a adunat în ultimii 3 ani

Cantitatea de aproximativ o mie de litri de ulei alimentar uzat a fost colectată, într-o perioadă de trei ani, în cele două puncte de colectare amenajate pe raza municipiului Bistrița. Uleiul urmează să fie filtrat și va fi trimis în afara țării, în scopul fabricării biodieselului (biocombustibil sintetic). 

În anul 2016, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud în colaborare cu SC Alpin Recycling SRL – Satu Mare a demarat o campanie de colectare a uleiului uzat alimentar de la populaţia din municipiul Bistriţa, în acest sens fiind amenajate două puncte de colectare a uleiurilor şi grăsimilor vegetale uzate, puncte amplasate în Piaţa Decebal şi în Piața Independenţei Nord. Potrivit APM Bistrița-Năsăud, pe parcursul perioadei celor trei ani, a fost colectată o cantitate de aproape 1000 litri ulei uzat generat de populaţia municipiului Bistriţa.

”Containerul tip IBC de capacitate 1100 litri din Piaţa Independenţei Nord a fost ridicat de către firma TKM OIL GROUP SRL Bacău, iar în urma filtrării va fi trimis în scopul fabricării biodieselului (biocombustibil sintetic), în afara tării”, spune directorul APM Bistrița-Năsăud, Sever Roman.

Cetăţenii au avut posibilitatea de a preda, cu titlu gratuit, uleiul folosit în propriile gospodării, fiecare container fiind dotat cu pâlnie, astfel încât cetăţenii să poată goli uşor flacoanele cu ulei în containere.

Această campanie va continua şi va avea ca scop principal încurajarea cetăţenilor Bistriţei să colecteze o cantitate cât mai mare de ulei alimentar uzat generat în gospodăria proprie, astfel încât acesta să ajungă cât mai puţin în mediul înconjurător.

”Este important de ştiut faptul că un litru de ulei alimentar uzat, care este aruncat în sistemul de canalizare, poluează un milion de litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul pentru supravieţuire pentru un adult pe o durată de 14 ani. Apoi, odată ajuns în resursele naturale de apă, uleiul formează o peliculă la suprafaţa apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele şi vieţuitoarele acvatice. Ca urmare, atât vieţuitoarele cât şi plantele din aceste ape mor fiind lipsite de oxigen”, mai precizează Sever Roman.

Considerat reziduu toxic, uleiul alimentar uzat este reglementat la nivel legislativ prin norme speciale care obligă atât utilizatorii economici de ulei, cât şi persoanele fizice, să colecteze separat uleiul rezidual şi să-l predea agenţilor economici autorizaţi care se ocupă de valorificarea acestui tip de deşeu, aceştia având obligativitatea eliberării, în conformitate cu legislaţia în vigoare, a documentelor oficiale aferente procesului de colectare şi reciclare a acestui tip de deşeu.

One comment

  1. Eu am 15 litri de ulei alimentar uzat , il strang de ceva ani , si as fi bucuros sa aflu unde l pot da , recicla …in Bistrita