FOTO: Spectacol floral în Parcul Municipal din Bistrița. A înflorit arborele-lalea!

Bistrițenii care se plimbă în această perioadă prin Parcul Municipal din Bistrița pot admira un adevărat monument al naturii – copacul cu lalele sau tulipanul ori, în temeni științifici, liriodendron tulipifera.

Florile acestuia sunt foarte asemănătoare cu lalele, însă cresc pe crengile copacului şi nu în grădini, aşa cum suntem obişnuiţi.

Arborele de lalea este originar din zonele împădurite din Estul Americii de Nord şi este poate unul din cei mai deosebiţi arbori, în ce priveşte dimensiunile pe care le poate atinge la maturitate, aspectul şi culoarea florilor şi a frunzelor.

Despre copacul cu lalele se spune că a fost adus în România în anul 1880, primul exemplar fiind plantat în parcul dendrologic de la Simeria din judeţul Hunedoara şi de aici a fost răspândit în ţară.

Este un arbore foarte rezistent la condiţiile de mediu, are o creştere rapidă şi continuă, iar în regiunile de origine, unele exemplare pot ajunge şi la 200 sau chiar 300 de ani, când pot atinge 30 de metri înălţime şi peste un metru în diametru.

Ceea ce impresionează foarte mult la acest arbore este aspectul florilor, de aproximativ 4-5 cm, ce seamănă foarte bine cu nişte lalele. Acestea pot fi complet galbene sau pot avea şi nuanţe de galben-verzui cu o dungă de un portocaliu intens, ce străbate ca o centură toate petalele. Frunzele au formă de lira şi culoare verde intens.

Înflorirea are loc în perioada aprilie – iunie, florile rezistând între 3 si 6 săptămâni, în funcţie de vârstă, dimensiunile arborelui şi mai ales de condiţiile de mediu.

Pe lângă exemplarul din Parcul Municipal, la nivelul municipiului Bistrița, administrația locală a mai plantat în anul 2013, pe strada Alexandru Odobescu, circa 50 de puieți din această specie, pentru care a plătit aproximativ 13.000 de euro, costul unui singur puiet fiind de 270 de euro.

Atunci, Primăria Bistrița a luat decizia de a înlocui total vegetaţia în acea zonă, deoarece şi-a depăşit norma de viaţă, iar în locul castanilor de pe Odobescu au fost plantați puieți de liriodendron tulipifera.

FOTO: Cornel Ciocan

Check Also

O nouă ediție a manifestării ”Toamna Bistrițeană”, între 29 septembrie și 1 octombrie

În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023, în Complexul de agrement ”Heidenfeld” din Viişoara …

One comment

  1. Balan Marius -ecologist PV

    Il vedeti cat este de batran ? Are suta de ani. La urmatorul mandat o sa vina inca un primar DRUJBA si o sa-l declare PERICOL PUBLIC. Pun pariu !