FOTO: Spectacol la Tureac, în cea de-a doua zi a Sfintelor Sărbători de Paști

Un spectacol artistic care s-a bucurat de participarea unui public numeros a avut loc în cea de-a doua zi a Sfintelor Sărbători de Paști în localitatea Tureac, comuna Tiha Bârgăului, potrivit Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Întreaga manifestare a fost coordonată de renumitul rapsod popular Sanda Cioanca, un veritabil tezaur uman viu al județului Bistrița-Năsăud, cea care, prin acest proiect cultural-artistic, a adunat întreaga comunitate sătească la Căminul Cultural și a reușit să ofere o frumoasă imagine despre cultura tradițională locală.

În prezenta publicului dornic să revadă artiștii populari ai satului, dar și pe cei invitați din comunele vecine, spectacolul folcloric a debutat cu un tablou artistic religios, ce a cuprins recitaluri de poezie populară susținute de poetul Zaharie Ilieș și interpretare de pricesne. Totul a continuat armonios, cu o secvență din nunta tradițională de pe Valea Bârgăului și cu punerea în scenă a obiceiurilorȘezătoare la Tureac” (copii și adulți) și Măsura oilor”, localnicii încheindu-și programul artistic cu o piesă de teatru popular, ce a evocat întâmplări inspirate din lumea satului”, precizează Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

În cadrul evenimentului, au susținut recitaluri solistele Ancuța Galben, Paula Vlad, Alexandra Bălan, Oana Ilie, Mihai și Nicolae Beșa, Ionuț Curean, alături de îndrăgitele interprete de muzică populară Florina Bălan, Andreea Pavelean, Ligia Curtean, Mariana Condrea, Tudorica Brumă.

De asemenea, un medalion artistic, cu momente de cântece și jocuri populare, au susținut și membrii Ansamblului Folcloric “Plaiurile Bârgăului” din comuna Prundu Bârgăului, instructor coregraf Valentin Ciurea și conducerea muzicală Florin Sas.

În încheierea activității culturale, au adresat scurte alocuțiuni preotul paroh Cristian Grigore Ianchiș, primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut, și prof. Emilia Ometiță, șef – Biroul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Cinste celor care, în ceas de mare sărbătoare creștină, au ales să fie un exemplu pentru comunitate, s-au implicat în organizare cu dăruire și au ales să lupte pentru păstrarea și promovarea valorilor noastre naționale, reprezentate de cântec, joc, port și grai popular românesc. Felicitări tuturor!”, a mai transmis Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

FOTO: Cultură Tradițională din Bistrița-Năsăud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *