FOTO: Sufletul comunității evreiești din Bistrița-Năsăud – Fredi Deac – omagiat la un an de la trecerea în neființă

 -  -  965


Fredi Deac, fostul președinte al Comunității Evreilor din Bistrița-Năsăud, a fost pomenit la un de la trecerea sa în neființă.

Familia, prietenii, reprezentanți ai autorităților locale și alte persoane care l-au cunoscut au participat la o reuniune omagială care a avut loc, joi, la monumentul ”Memorialul Vieții” din Bistrița.

A fost un om care s-a implicat trup și suflet în comunitatea evreiască și care a lăsat în urma sa o comunitate mult mai săracă spiritual. Fredi Deac era un liant pentru evreii din județul nostru, o persoană care prin firea sa aducea oamenii mai aproape, oferind un exemplu pentru comunitățile mici de pretutindeni. Exemplul său este o lecție care învață evreii rămași să păstreze legăturile între ei, întrucât îi leagă nu doar confesiunea, cât și istoria încărcată de momente grele de încercare. Aducându-i acest omagiu omului care a fost Fredi Deac, contribuim la perpetuarea unui spirit comunitar demn, care merită oferit exemplu indiferent de confesiunea religioasă pe care o avem”, a transmis prefectul Stelian Dolha.

Fredi Deac s-a stins din viață la data de 11 iunie 2019, an în care s-au împlinit 75 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele de la Auschwitz și Birkenau. Cu doar câteva zile înainte de tragicul eveniment, Fredi Deac a luat parte la activitățile de comemorare a celor 75 de ani de la deportarea evreilor și la dezvelirea monumentului ”Memorialul vieții” din Piața Morii, monument dedicat evreilor.

0 notes
90 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *