FOTO: Tăriceanu, preşedintele ALDE, către aleşii locali ai partidului: „Vrem ca ALDE să fie vocea raţiunii, vocea echilibrului pe scena politică românească”

În perioada 18 – 19 octombrie s-au desfăşurat în Bistriţa lucrările Ligii Aleşilor Locali ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), la care au luat parte peste 250 de primari şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Evenimentul organizat în Bistriţa a beneficiat de prezenţa conducerii centrale a ALDE, în frunte cu preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, secretarul general Daniel Chiţoiu, preşedintele Consiliului Naţional al ALDE Norica Nicolai şi preşedintele Ligii Aleşilor Locali ai ALDE Simona Brătulescu.

De asemenea, la lucrările Ligii Aleşilor Locali au participat mai mulţi parlamentari ai ALDE, printre care deputaţii Steluţa Cătăniciu, Andrei Gerea, Toma Petcu, Daniel Olteanu, Ion Cupă, Eusebiu Pistru, Marian Cucşa, Alexandru Băişanu, Mihai Niţă, Ică Florică Calotă, senatorii Daniel Zamfir, Ionuţ Sibinescu, Ioan Simionca, Mihai Ruse. Totodată, au mai fost prezenţi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, senatorul Viorel Ilie, dar şi europarlamentarul ALDE Renate Weber.

În cadrul Ligii Aleşilor Locali ai ALDE au luat cuvântul Ioan Ţintean – preşedinte ALDE Bistriţa -Năsăud, Simona Brătulescu – preşedinte Liga Aleşilor Locali, Călin Popescu-Tăriceanu – preşedinte ALDE, precum şi alţi reprezentanţi ai ALDE de la nivel naţional.

Pe parcursul lucrărilor desfăşurate la Bistriţa, au fost prezentate o serie de proiecte pentru UAT-uri şi vor avea loc discuţii între reprezentanţii conducerii centrale a ALDE şi aleşii locali.

Prezentarea proiectelor pentru UAT-uri a fost realizată de Ciprian Roşca – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice -, Sorin Roşu Mareş – secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale -, Dorin Corcheş – subsecretar de stat în Administraţia Fondului de Mediu-. Aceste prezentări de proiecte au fost însoţite de intervenţii ale primarilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.

Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat, în cadrul intervenţiei sale, că „le-am demonstrat românilor în primul rând că ALDE este singurul partid liberal din România care şi-a asumat misiunea de a lupta pentru drepturile şi libertăţile individuale, ca un adevărat partid liberal. Şi această consecvenţă a noastră în discurs, în atitudine şi în acţiune, ne-a adus o bună parte de plus faţă de ceea ce am realizat la alegerile din 2016. Voi spune în continuare că o ţară liberă şi democratică nu poate să se bazeze pe o justiţie care se fundamentează pe telefoane ascultate, pe protocoale între serviciile de informaţii şi instituţii din justiţie, nu poate să funcţioneze justiţia cu abuzurile şi excesele care au ieşit la iveală în ultima perioadă şi toate aceste lucruri le-am spus şi le vom repeta până când lucrurile vor reveni la normalitate. Pentru că altfel, dacă nu ar fi fost ALDE, cred că în continuare am fi fost ascultaţi şi protocoalele ar fi funcţionat aşa cum au funcţionat din 2009 până în 2016″.

Preşedintele ALDE a adăugat că „în momentul în care asupra României se aruncă cu tot felul de acuze şi aceste acuze vizează nişte chestiuni fundamentale, că România a derapat de la statul de drept, aceste derapaje de la statul de drept tocmai astea sunt: abuzurile făcute de procurori şi de justiţie, statul poliţienesc care s-a instalat în România şi pe care Comisia s-a făcut că nu-l vede atâta amar de vreme. Lucrurile acestea cred că avem obligaţia să le discutăm deschis, să le spunem şi celor din Europa care pretind că ne vor binele, pentru că dacă ne vor binele, binele pentru mine nu e decât unul singur: România e o ţară liberă şi democratică, în care conducerea e reprezentată de cei care sunt reprezentanţi legitimi ai cetăţenilor; voi, la nivel local, parlamentarii la nivel naţional. Nu sunt reprezentanţi legitimi nici SRI-ul , nici procurorii, nici judecătorii. Au alte funcţii, într-un stat democratic există principiul separaţiei puterilor în stat”.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că „oamenii se uită la noi, la ALDE, din ce în ce mai mult ca la o formaţiune autentic liberală de centru – dreapta şi o formaţiune capabilă să nu facă excese nici într-o parte, nici în cealaltă. Noi nu suntem nici între cei care spunem nu ne vindem ţara, dar nu suntem nici „yes”-menii de la Bruxelles. Suntem un partid european, fără niciun fel de discuţie. Sunt mândru că am fost prim-ministru al unui guvern care a dus România în Uniunea Europeană, suntem ferm convinşi de valorile europene şi de necesitatea proiectului european, care a adus României o mulţime de avantaje. Dar vrem într-un fel să fim vocea raţiunii, vocea echilibrului pe scena politică românească. Pentru a naviga prin aceste jaloane e nevoie de o voce raţională, cumpătată, pe care ALDE cred că o poate obţine şi prin discursul politic şi să atragem încrederea electoratului român”.

Potrivit liderului ALDE, „în momentul de faţă, sondajele certifică faptul că ALDE e pe locul 3. Sunt câteva judeţe în care suntem pe locul 2, în faţa PNL. Avem o ambiţie comună: aceea de a deveni a doua forţă politică a ţării. Nu vreau să ne comparăm cu PSD, care e un partid de o ideologie diferită, un alt tip de organizare. Ce vreau să vă rog: deschideţi uşile. Primiţi oameni, aduceţi oameni valoroşi, cu o carte de vizită profesională bună şi cu un comportament care să îi recomande şi care să activeze alături de noi. Eu asta îmi doresc, ALDE să depăşească PNL„.

În perspectiva alegerilor europarlamentare de anul viitor, preşedintele liberal democraţilor a spus că îşi doreşte ca ALDE să obţină „cel puţin 15% la alegerile pentru Parlamentul European şi să avem 5 sau 6 parlamentari în viitorul Parlament European. Examenul de maturitate, într-un fel, l-am dat. Am intrat în Parlament de la prima încercare, e o performanţă la care aţi contribuit şi vă mulţumesc tuturor. Dar trebuie să facem pasul mai departe”.

În alocuţiunea susţinută în cadrul Ligii Aleşilor Locali ai ALDE, Daniel Chiţoiu secretarul general al ALDE, a vorbit despre importanţa organizării la nivelul fiecărei filiale. Liderul ALDE a precizat că fiecare filială va trebui să muncească din ce în ce mai mult pentru ca ALDE să îşi atingă obiectivele pe care şi le-a asumat. Totodată, Daniel Chiţoiu a spus că îşi doreşte şi el ca la viitoarele alegeri ALDE să poată depăşi PNL: „Nu credeam că atunci când am plecat la drum cu domnul Călin Popescu-Tăriceanu vom ajunge să devenim primul partid liberal din România, nu numai prin prezentarea şi ducerea mai departe a valorilor liberale, dar şi prin scorul obţinut în alegeri. Eu cred că suntem în măsură şi la alegerile europarlamentare şi la alegerile prezidenţiale, dar şi la alegerile parlamentare din 2020, să depăşim Partidul Naţional Liberal, ca şi scor electoral. Avem capacitatea politică, dar pe lângă aceasta trebuie să avem şi capacitate organizatorică”, a spus secretarul general al ALDE.

Preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai, a declarat în cadrul intervenţiei sale că „bătălia pentru a înlătura acest stat paralel nu este o bătălie care să fie doar obiectul unei adnotări electorale. Este o bătălie crucială pentru România, care trebuie câştigată. Cred că nu vă daţi seama ce important a fost şi cât a însemnat pentru viitorul acestei ţări 12 ani de abuzuri, 12 ani de justiţie selectivă, 12 ani de încercare de exterminare a unui leadership din popor, 12 ani de distrugere a unor firme şi a capitalului românesc, 12 ani de teamă, de teroare, de acces al mediocrităţii la decizie, 12 ani de birocraţie care a ascuns, de fapt, dorinţa unora de a nu fi subiectul legii penale şi de a nu face nimic, 12 ani de lipsă de responsabilitate. Marea şansă a partidului nostru este că noi n-am fost niciodată în cumetrie cu statul paralel spre deosebire de alţii. Dacă vom reuşi să finalizăm această bătălie, care nu este uşoară – mulţi dintre noi ştim personal ce înseamnă ea- vom avea o şansă pentru România. Dacă nu, putem avea tot felul de întâlniri în care să ne impunem proiecte şi în care încercăm fiecare să supravieţuim personal„.

Simona Brătulescu, preşedintele Ligii Aleşilor Locali, a spus reprezentanţilor locali ai ALDE că „ceea ce vreau să scot în evidenţă este că atât liderii noştri de la centru, cât şi dumneavoastră, cei care activităţi la nivel judeţean, sunteţi la fel de importanţi, la fel de indispensabili. Ne completăm reciproc şi formăm un angrenaj care are sens şi direcţie doar dacă ne angajăm împreună în mod activ şi responsabil”.

La rândul său, europarlamentarul ALDE Renate Weber a subliniat că „ALDE are la baza doi piloni importanţi. În primul rand, sunt valorile şi principiile după care ne ghidăm. Nu mi-aş închipui să funcţionez într-un partid pentru care drepturile şi libertăţile cetăţenilor să nu fie importante. Al doilea pilon este evident calitatea oamenilor din ALDE, adică a dumneavoastră, a tuturor aleşilor”.

Eurodeputatul ALDE a spus că „se tot vorbea despre ţinta pentru alegerile europarlamentare, o ţintă de 15%. Mie mi se pare un obiectiv care poate fi atins. Dar este un obiectiv de etapă. Eu sper sincer ca ALDE, care e un adevărat partid liberal din Romania, în 2020 să atingă 20%, pentru că acolo ne este de fapt locul”.

Vicepreşedintele ALDE deputatul Andrei Gerea adăugat că „este nevoie de foarte multă unitate şi coerenţă în tot ceea ce facem”.

FOTO: ALDE Bistrița-Năsăud