FOTO: Victimele Holocaustului, comemorate la Bistrița

 -  -  914An de an, ziua de 9 octombrie este dedicată victimelor Holocaustului, fiind o zi în care sunt comemorați evreii care au fost deportați în perioada nazistă în lagărele de concentrare. Și la Bistrița a fost marcată această zi.

La Monumentul Deportaţilor din municipiu, autoritățile au organizat o reuniune simbolică, la care au participat atât reprezentanți ai comunității evreiești, cât și reprezentanți ai unor instituții publice din Bistrița-Năsăud.

Printre cei care au luat parte la eveniment s-a numărat și prefectul Stelian Dolha care, cu acest prilej, a transmis un mesaj.

Holocaustul este cea mai tragică pagină din istoria umanităţii, iar apărarea valorilor europene reprezintă antidotul pentru combaterea populismului, extremismului şi iliberalismului. Astăzi omagiem memoria victimelor Holocaustului din Romania, iar ziua de 9 octombrie reprezintă un capitol întunecat al istoriei, care a produs suferinţă şi durere multor oameni. Este de datoria noastră morală să nu uităm niciodată cele întâmplate şi să ne asigurăm că astfel de orori nu se vor mai repeta niciodată. Trebuie să înțelegem că drepturile şi libertățile fundamentale ale cetățenilor și respectul față de semeni stau la baza evoluției unei societăți democratice, iar respectul pe care trebuie să ni-l arătăm reciproc, indiferent de apartenența culturală sau religioasă pe care o avem, este esențial pentru a trăi într-un mediu de înțelegere și colaborare în comunitatea din care facem parte”, a spus Stelian Dolha.

După alocuțiuni, la Monumentul Deportaților a fost depusă o coroană de flori în memoria evreilor.

Anul acesta s-au împlinit 76 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele de la Auschwitz și Birkenau.

0 notes
39 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lentile-contact-colorate.net