FOTO/VIDEO: A fost pusă piatra de temelie pentru noua aripă a SJU Bistrița

La Bistrița a fost pusă, joi, piatra de temelie pentru noul pavilion care se va construi în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU), investiție realizată printr-un proiect în valoare de 100 de milioane de euro, finanțat prin PNRR.

La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, parlamentarii Ioan Deneș, Daniel Suciu și Bogdan Ivan, precum și primari, reprezentanți ai instituțiilor publice și cadre medicale.

Înconjurat de un sobor de preoți, ÎPS Andrei a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie și a binecuvântat locul unde va fi ridicată noua aripă a SJU Bistrița.

De asemenea, în cadrului evenimentului a fost plasată și o capsulă a timpului care ar urma să fie deschisă peste 100 de ani și care conține un mesaj pentru generațiile viitoare.

Ulterior, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a luat cuvântul și a precizat că noua aripă a SJU Bistrița ar urma să fie finalizată în cel mult 24 de luni, dar a menționat că, din discuțiile pe care le-a avut cu constructorul, acestea ar putea fi finalizate și mai repede.

”Vă mărturisesc că, încă din 2012, în urma unei analize, împreună cu colegii mei am luat decizia de a pune sistemul medical pe primul plan, dar recunosc că nu îndrăzneam să cred că după 10 ani voi trăi o asemenea zi. Nu folosesc cuvinte mari, dar astăzi a fost binecuvântat un moment istoric pentru județul Bistrița-Năsăud. (…) Să dea Bunul Dumnezeu ca niciunul dintre noi să nu avem de ajuns vreodată pe aici, dar, dacă va fi necesar, cu toată responsabilitatea, vă asigur că sunteți pe mâini bune. (… ) Calitatea actului medical a crescut în mod consistent în ultimii ani. Nu spun eu acest lucru, ci spun oamenii și specialiștii. (…) Cu această investiție care se cifrează la circa 100 de milioane de euro, vom avea această nouă aripă a spitalului și vom reabilita integral, de la temelie, și clădirea principală a spitalului. (…) În mod normal, timpul maxim de execuție a lucrărilor este de 24 de luni, dar mă bucur că avem o companie din județul nostru care lucrează și avem deja experiența altor investiții. Sunt convins că lucrurile vor merge cu mult mai repede și cu mult mai bine”, a spus Emil Radu Moldovan.

Șeful administrației județene a menționat că, în ultimii zece ani, SJU Bistrița a beneficiat de investiții de circa 50 de milioane de euro.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud l-a invitat și pe medicul Andrei Farcaș-Rotariu să ia cuvântul. Acesta a apreciat că investița este una extrem de importantă pentru SJU Bistrița și pentru județul Bistrița-Năsăud.

”Din punctul meu de vedere, este un moment extraordinar de important. (…) Din sutele de proiecte care au fost depuse pentru sistemul de sănătate, în jur de 27 au fost aprobate, dar până în momentul de față doar patru s-au semnat, așa că momentul de acum este unul excepțional. (…) Am venit la Bistrița cu ideea de a ajuta comunitatea, de a începe ceva nou, de a face ceva corect și am găsit aici sprijin. (…) O să avem încă o scenă unde să ne exprimăm talentul, medici, asistenți, toți pentru comunitate. Noi, medicii, nu putem merge la Românii au talent ca să vă arătăm live ce se întâmplă, dar sper ca toată lumea să beneficieze de munca, talentul și tot ce este nevoie ca oamenii să fie bine”, a spus dr. Andrei Farcaș-Rotariu.

De asemenea, și managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a vorbit despre investiția care va fi realizată la Bistrița și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la această reușită.

”Am să îmi încep cuvântul spunându-vă câteva vorbe despre nebunie și nebuni. Acum mai mulți ani, am făcut o propunere: să construim două etaje pe spital și o secție nouă de chirurgie. Primul lucru care mi s-a spus a fost ”ești nebun”. De această nebunie, până în prezent, au beneficiat peste 32.000 de persoane, 32.000 de pacienți, cetățeni ai județului Bistrița-Năsăud și nu numai. (…) Eu cred că nu sunt nebun. Nu suntem nebuni, facem ceea ce trebuie să facem. Dacă toți cei care sunt în poziții ar face ceea ce ar trebui să facă, atunci aceste lucruri ar fi normale, s-ar traduce ca normalitate, nu ca acte de nebunie. Suntem oameni normali și astăzi mai facem un pas spre normalitate, construind o aripă nouă a acestui spital. (…) Pe lângă pereți, pe lângă infrastructură, cel mai mare câștig pentru pacienți va fi modernizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița din punct de vedere a structurii medicale. Adică vom apărea secții noi, compartimente noi de care pacienții au nevoie, reconfigurând întreg spitalul. (…) Marele câștig va fi acela că locuitorii județului nu vor mai fi obligați să meargă la Mureș, Cluj sau în alte părți ca să găsească servicii medicale de calitate”, a spus Gabriel Lazany.

Discursurile au fost urmate de momentul punerii pietrei de temelie pentru noua aripă a SJU Bistrița.

Proiectul intitulat ”Extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă” este împărțit în patru mari componente:

  1. Extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea aripii noi, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă.
  • Subsol: Depozit și adăpost ALA (apărare locală antiaeriana);
  • Parter: Secția de Hemodializă; Parcare semi-automatizată cu 53 de locuri; Birou de internări;
  • Etaj I: Secția ORL (25 paturi); Structura de spitalizări de zi; Compartiment Chirurgie Plastică (10 paturi);
  • Etaj II: Secția Cardiologie (55 de paturi) – din care 8 paturi pentru USTACC (unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienților cardiaci critici); Sală hibrid Angiografie pentru cardiologie intervențională; Secție obstetrică ginecologie (25 paturi);
  • Etaj III: Bloc operator cu 4 săli de operație (Neurochirurgie, Gastroenterologie intervențională, Chirurgie plastică, Oftalmologie); Compartiment Neurochirurgie (17 paturi); Compartiment recuperare neurologică (7 paturi);
  • Etaj IV: secții de spitalizare – Compartiment Gastroenterologie (13 paturi); Secția Neurologie (55 paturi din care 8 paturi pentru unitatea cu accidente vasculare cerebrale);
  1. Creșterea eficienței energetice la actuala clădire a Spitalul Județean de Urgență Bistrița
  2. Digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița
  3. Dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală de ultimă generație.

În ceea ce privește componenta de construire a unei noi aripi și cea de reabilitare energetică a clădirii principale, lucrările sunt executate de asocierea de firme: SC Dimex 2000 COMPANY SRL (lider) – SC HIDRO SALT B92 SRL – SC CML.RO SRL – SC MANSART CORPORATE SRL – SC CUBICON INVEST. Pentru celelalte componente ale proiectului urmează să fie demarate proceduri de achiziție publică.

Proiectul integral are o valoare totală de aproximativ 100 de milioane de euro și este finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *