FOTO/VIDEO: Acțiuni în sistem integrat pe drumurile din Bistrița-Năsăud; s-au aplicat amenzi de peste 20.000 de lei

La data de 9 martie, la nivel național, polițiștii și specialiștii antidrog au desfășurat acțiuni în sistem integrat, pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool sau substanțe psihoactive la volan. O astfel de acțiune a fost organizată și în județul Bistrița-Năsăud. 

Astfel, în intervalul orar 18.00-02.00, pe cele mai importante tronsoane de drumuri din Bistrița-Năsăud, polițiștii Serviciului Rutier, împreună cu cei ai structurilor rutiere din Bistrița, Năsăud, Beclean și Sângeorz-Băi, au acționat cu aparatele drugtest și etilotest, pentru tragerea la răspundere a conducătorilor auto depistați sub influența alcoolului sau a drogurilor.

În intervalul orar menționat, au fost efectuate 132 de testări, fiind depistați cinci conducători auto aflați sub influența alcoolului, valorile înregistrate fiind sub limita de infracțiune, motiv pentru care le-au fost suspendate permisele de conducere.

În cadrul acțiunii, specialiștii Agenției Naționale Antidrog le-au reamintit celor opriți faptul că alcoolul sau drogurile influențează negativ performanța de conducere a unui autoturism, contribuind la creșterea riscului de accidente rutiere grave. Totodată, aceștia au aplicat chestionare, în vederea realizării un studiu privind consumul de substanțe psihoactive în rândul conducătorilor auto din România. Datele furnizate în cadrul studiului sunt anonime și confidențiale, fiind colectate doar în scop statistic, iar rezultatele vor sta la baza elaborării proiectelor de prevenire în domeniu.

În cadrul acțiunii desfășurate, pentru abaterile constatate la regimul rutier, au fost aplicate 139 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 20.155 de lei. Ca măsură complementară, a fost dispusă reținerea a 11 permise de conducere, dintre care 5 pentru consum de alcool și au fost retrase 9 certificate de înmatriculare.

Polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră preventivă de conducere și să nu se abată de la regulile rutiere.

 Specialiștii antidrog reamintesc că aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în conducere, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere. De asemenea, unele droguri încetinesc viteza de reacție în anumite situații limită, ivite  brusc.