FOTO/VIDEO: Armata României, în sărbătoare!

Ziua Armatei României a fost marcată la Bistrița, duminică, printr-o ceremonie militară organizată de Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”. Evenimentul s-a desfășurat la Monumentul Eroilor.

Ceremonia a început cu acordarea onorului militar și intonarea Imnului Național al României, după care a fost oficiat serviciul religios.

Ulterior, la Monumentul Eroilor a fost depusă o coroană de flori în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare și salutul acordat oficialităților prezente.

Pe lângă conducerea Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” și militari ai unității, la ceremonie au luat parte și parlamentarii Ionuț Simionca și Ioan Deneș, precum și reprezentanții instituțiilor publice din Bistrița-Năsăud, printre care prefectul și subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, respectiv Eugen Curteanu, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica, dar și noul primar al municipiului Bistrița, Ioan Turc, alături de o parte dintre noii consilieri locali.

Evenimentul a fost unul restrâns și s-a organizat cu respectarea strictă a regulilor prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Anul acesta se împlinesc astăzi 76 de ani de când militarii Armatei României au eliberat cu prețul vieții ultima brazdă de pământ românesc de sub ocupația străină.

La nivel național, premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Armatei României.

„Ziua de 25 Octombrie o dedicăm, ca în fiecare an, tuturor celor care au îmbrăcat haina militară luptând în trecut pentru apărarea ţării şi celor care, astăzi, sunt prezenţi permanent la datorie pentru a asigura capacitatea defensivă a României la un nivel adaptat cerinţelor actuale de securitate sau ne reprezintă cu cinste în teatrele de operaţiuni din afara ţării.

Se împlinesc astăzi 76 de ani de când armata română a eliberat şi ultima localitate românească de sub ocupaţie străină, oraşul Carei, moment care a marcat eliberarea integrală a teritoriului naţional. Cu gândul la jertfa zecilor de mii de militari morţi, răniţi sau daţi dispăruţi în ampla ofensivă desfăşurată atunci, le suntem datori şi recunoscători, lor şi tuturor eroilor căzuţi la datorie de-a lungul istoriei, pentru sacrificiul prin care au contribuit ca generaţiile de astăzi să se bucure de o Românie stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Apreciem în egală măsură activitatea şi profesionismul militarilor care astăzi întăresc capacitatea defensivă a ţării, la standarde euro-atlantice, şi activează în teatrele de operaţiuni internaţionale sau misiuni desfăşurate sub egida NATO, OSCE, ONU sau a Uniunii Europene. Sunt adevăraţi profesionişti, oameni devotaţi ţării şi hainei militare, care prin modul în care înţeleg să-şi facă datoria întăresc credibilitatea României în plan extern.

Astăzi, ţara noastră este privită ca un veritabil pilon de stabilitate şi securitate în regiune şi joacă un rol important în apărarea colectivă aliată, nu doar prin poziţia geografică strategică, ci şi prin îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a asumat pentru consolidarea arhitecturii de comandă şi control a NATO din zona Mării Negre. Faptul că România a devenit de curând primul aliat de pe flancul estic al NATO care s-a dotat cu sistemul modern de rachete sol-aer Patriot, foaia de parcurs pe zece ani semnată cu partenerii americani privind obiectivele comune din domeniul apărării, modernizarea sectorului apărării şi securitatea în regiunea Mării Negre, exerciţiile la care au participat militarii români sau pe care le-a găzduit ţara noastă pentru îmbunătăţirea interoperabilităţii şi capacităţii de apărare pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice sunt exemple concrete în acest sens.

Pentru toate acestea, le mulţumesc militarilor români, întregului personal al Armatei României, în numele meu şi al întregii echipe guvernamentale. Îi asigur pe toţi militarii activi că vom continua să-i sprijinim cu tot ceea ce ţine de atribuţiile guvernamentale pentru asigurarea logisticii şi instruirii lor la standardele asumate faţă de partenerii noştri strategici. De asemenea, ne preocupă situaţia celor răniţi în diferite teatre de operaţii – chiar în această săptămână militari români în misiune au fost răniţi în Afganistan. Le doresc însănătoşire grabnică şi le oferim tot sprijinul medical de care au nevoie. Merită întregul nostru respect şi toată atenţia necesară în aceste momente dificile pentru ei.

Suntem alături şi de familiile militarilor care şi-au pierdut viaţa de-a lungul anilor în diverse misiuni de menţinere a păcii în lume, de puţinii veterani de război cu care mai avem onoarea să fim contemporani, de militarii-veterani din teatrele de operaţii şi de toţi cei pentru care cariera militară nu reprezintă doar o aspiraţie personală, ci un mod de a pune umărul la apărarea şi la prestigiul României.

Îmi doresc ca valorile apărate de ei cu atât curaj, determinare, suferinţă şi de multe ori prin jertfă, din păcate, să le transmitem şi generaţiilor noi de copii şi tineri! La mulţi ani, Armatei Române şi tuturor militarilor!„, a transmis Ludovic Orban.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă.

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/353604965875307

One comment

  1. Marele absent chelnerul Răducu.