FOTO/VIDEO: Au fost semnate acordurile de colaborare pentru realizarea drumului expres Cluj – Dej – Bistrița și a variantei ocolitoare a municipiului Bistrița

Două acorduri de colaborare care vizează realizarea unor obiective importante pentru infrastructura rutieră a județului Bistrița-Năsăud au fost semnate sâmbătă, la Primăria municipiului Bistrița. Primul acord se referă la realizarea drumui expres Cluj – Dej – Bistrița, acesta fiind încheiat între Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Bistrița, Consiliul Județean Cluj și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Cel de-al doilea acord vizează realizarea obiectivului ”Varianta ocolitoare Bistrița”, acesta fiind încheiat între Primăria Bistrița, Primăria Livezile, Primăria Budacu de Jos, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și CNAIR.

La eveniment au participat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, vicepreședintele Senatului, Paul Stănescu, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul de stat în Ministerul Economiei Terente Ciui, dar și parlamentarii Diana Morar, Daniel Suciu, Bogdan Ivan și Ovidiu Florean și alte oficialități locale. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și directorul CNAIR, Cristian Pistol, nu au mai ajuns la Bistrița, aceștia fiind depistați pozitiv cu COVID-19.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a afirmat că își dorește ca într-un termen cât mai scurt că fie finalizate documentațiile pentru cele două obiective de investiții.

Sper ca într-un timp rezonabil documentațiile pentru aceste obiective de investiții, de care se ocupă CNAIR, să fie gata, pentru ca apoi să putem trece la găsirea soluțiilor de finanțare și la etapa a doua, proiectare și execuție. (…) Știm cu toții care este situația infrastructurii, cât de mult a crescut traficul pe zona rutieră, am ajuns în momentul de față ca de la o oră și jumătate să parcurgem cei 120 km între Bistrița și Cluj chiar și în trei ore și jumătate. Sunt convins că cu implicarea tuturor vom putea urgenta toate demersurile. (…) Este nevoie vitală pentru dezvoltarea județului nostru de aceste două mari investiții. (…) Semnarea acestor două acorduri este un moment important”, a spus Emil Radu Moldovan.

De asemenea, și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a punctat că aceste două investiții sunt vitale, ele urmând să fie un motor de dezvoltare pentru Bistrița, Beclean, Dej, pentru toate localitățile din proximitate.

”Am avut inițiativa de a semna acordul cu CNAIR pentru centura Bistriței pe modelul Oradea – Bolojan, văzând ce s-a întâmplat acolo. Bistrițenii așteaptă de cel puțin 20 de ani soluții pentru traficul care crește, iar în perioada următoare este puțin probabil că vom asista la scăderi ale nivelului de trafic. (…) În ceea ce privește drumul rapid Bistrița – Cluj-Napoca, acesta urmează să fie un motor de dezvoltare pentru Bistrița, Beclean, Dej, pentru toate localitățile din proximitate. Vom colabora, sunt convins, foarte bine pentru ca cele două deziderate – centura Bistriței și drumul expres – să devină realitate cât mai curând. Să fie într-un ceas bun!”, a spus Ioan Turc.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a adăugat că ceea ce s-a întâmplat la Bistrița este un exemplu de bună practică.

Cam așa arată, din punctul meu de vedere, România normală, o administrație publică fără culoare politică. (…) A doua zi după ce se termină alegerile locale, aleșii locali trebuie să facă ceea pentru ce i-au ales cetățenii. (…) Faptul că ați reușit să demarați împreună aceste proiecte ambițioase este un exemplu de bună practică și poate reușim să îl exportăm și în administrația centrală. Trebuie să remarc decizia ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, de a descentraliza aceste lucrări de infrastructură. Asta înseamnă o descentralizare a autorității centrale către autoritățile locale, de fapt principalii beneficiari ai acestor lucrări. În acest fel, autoritățile locale vor putea urmări mult mai bine stadiul proiectelor și le vor putea grăbi în execuție. Sunt 30 de ani de când vorbim de aceste mari lucrări de infrastructură, 30 de ani de când populația României așteaptă de la noi o decizie politică îndrăzneață și cumva să arătăm foarte clar unde este zona politică și unde este zona administrativă. Felicitări tuturor! Din punctul meu de vedere, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, aveți tot suportul”, a declarat Marcel Ciolacu.

Proiectul ”Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița” este format din două sectoare de drum, respectiv drumul expres Dej – Bistrița, ca parte a aliniamentului Autostrăzii Nordului (lotul 1), și sectorul independent de drum expres Cluj – Dej.

Potrivit acordului semnat pentru acest obiectiv de investiții, părțile convin să colaboreze pentru susţinerea procesului de selecţie a modului de definire și conectare a aliniamentelor drumurilor expres Cluj – Dej și Dej – Bistriţa, a identificării eventualelor constrângeri la nivel local și judeţean, a emiterii cu celeritate a avizelor și certificatelor de urbanism necesare, a facilitării accesului proiectanţilor care vor implementa/implementează cele două contracte de prestări servicii de proiectare.

Proiectarea și implementarea proiectului ”Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița” se vor realiza în două etape:

  • etapa 1 – de proiectare, reprezentând elaborarea Studiului de Fezabilitate, care se va realiza de către CNAIR S.A.
  • etapa a 2-a – Implementarea secţiunii Cluj – Dej – Bistriţa, care se va realiza de către Județul Cluj, Județul Bistrița-Năsăud și Municipiul Bistrița, în baza documentaţiei tehnice elaborate în etapa 1 (studiul de fezabilitate) și care se va reglementa printr-un nou acord de parteneriat.

Perioada de valabilitate a acordului de colaborare începe la data semnării acestuia de către părți și încetează la data demarării etapei a doua. 

Potrivit acordului, CNAIR S.A. se obligă să demareze întreaga activitate pentru obţinerea fondurilor externe nerambursabile necesare implementării etapei 1 în cadrul POIM 2014-2020 și să deruleze întregul proces necesar implementării etapei de proiectare a Autostrăzii Nordului și a sectorului de drum expres Cluj – Dej. Totodată, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Cluj și Primăria Municipiul Bistriţa se obligă să asigure întregul suport necesar pe perioada pregătirii proiectului, în conformitate cu competenţele legale.

Obiectivul de investiții ”Varianta de ocolire Bistrița” este componentă a Lotului 2, Bistrița – Vatra Dornei, ca parte a interconectării aliniamentului Autostrăzii Nordului la municipiul Bistrița.

Potrivit acordului de colaborare, părțile convin să colaboreze pentru susținerea procesului de selecție a modului de interconectare a municipiului Bistrița la aliniamentul Autostrăzii Nordului (lot 2, Bistrița-Vatra Dornei), a identificării eventualelor constrângeri la nivel local, a emiterii cu celeritate a avizelor și certificatelor de urbanism necesare, a facilitării accesului proiectantului care implementează contractul de prestări servicii de proiectare pentru lotul 2 al Autostrăzii Nordului pentru realizarea studiilor de teren, precum și a oricăror alte activități necesare în scopul proiectului.

Proiectarea și implementarea proiectului se vor realiza în doua etape, după cum urmează: 

  • etapa 1 – Etapa de proiectare, reprezentând elaborarea Studiului de Fezabilitate, care se va realiza de către CNAIR S.A.
  • etapa a 2-a – Implementarea secțiunii cuprinzând conexiunea cu municipiul Bistrița, denumită în cadrul prezentului parteneriat „Varianta de ocolire Bistrița”, ca parte din Autostrada Nordului (lot 2), care se va realiza de către unitățile administrativ-teritoriale implicate, în baza documentației tehnice elaborate în etapa 1 (studiul de fezabilitate) și care se va reglementa printr-un acord de parteneriat.

Perioada de valabilitate a Acordului de colaborare începe la data semnării acestuia de către părți și încetează la data demarării etapei a doua.

Potrivit acordului, CNAIR S.A. se obligă să demareze întreaga activitate pentru obţinerea fondurilor externe nerambursabile necesare implementării etapei 1 în cadrul POIM 2014-2020 și să deruleze întregul proces necesar implementării etapei de proiectare a Autostrăzii Nordului.