FOTO/VIDEO: Brigada 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, la un secol de existenţă

 -  -  5519Brigada 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN” Bistrița sărbătorește un secol de existenţă, prilej cu care a organizat o serie de activități pentru a marca acest eveniment.

”O sută de ani de profesionalism și responsabilitate! O sută de ani de misiuni, atât în țară, cât și în teatre de operații, îndeplinite cu succes!” spun oficialii Ministerului Apărării Naționale, care le-au transmis colegilor ”La mulți ani!”.

Evenimentele dedicate împlinii a 100 de ani de la înființare au debutat săptămâna trecută, când la Bistrița a fost organizat un simpozion cu tema ”Armata României – 100 de ani”, urmat de un concert aniversar intitulat ”Pe aripile muzicii de fanfară”, așa cum Ziar de Bistrița a prezentat AICI.

Manifestările au continuat luni, 11 februarie, cu dezvelirea unei plăcii dedicate aniversării Brigăzii, după care a urmat o ceremonie militară şi religioasă urmată de defilarea efectivelor şi tehnicii, acțiuni care s-au desfășurat în Piaţa Petru Rareş din Bistrița.

‼️LIVE din Bistrița! 🎉Brigada 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN" sărbătorește un secol de existenţă! 💯O sută de ani de profesionalism și responsabilitate! O sută de ani de misiuni, atât în țară, cât și în teatre de operații, îndeplinite cu succes! La mulți ani tuturor militarilor brigăzii! 🇷🇴#MApN #brigada81mecanizata

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro pe Luni, 11 februarie 2019

Cu acest prilej, gen. Mircea Gologan, comandantul unității, a susșinut un discurs în care a vorbit despre marile realizări politice ale ţării şi legătura lor cu Armata Română.

“În opinia mea, aniversarea centenarului Brigăzii 81 Mecanizată, la doar două luni de la celebrarea centenarului României Mari, nu face decât să sublinieze, în modul cel mai clar cu putinţă, relaţia de interdependenţă dintre realizările politice de cea mai mare însemnătate pentru ţară şi puterea militară”, a apreciat generalul Mircea Gologan.

Și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a transmis un mesaj: ”Prin tradiție, Armata Română a fost cea care și-a apărat teritoriul! Niciodată nu a cucerit, subjugat sau distrus destine! Niciodată în istorie, indiferent de oportunitatea unor momente grele pentru statele din jurul nostru, Armata Română nu a atacat din dorința de expansiune! În schimb, militarii români s-au dus la luptă, de multe ori cu prețul suprem, pentru a apăra ce avem noi mai de preț:  neamul nostru românesc! Acest lucru continuă și acum, stimați ofițeri, subofițeri și militari ai Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”! Dumneavoastră și colegii dumneavoastră ați purtat cu demnitate steagul României și ați luptat pentru apărarea drepturilor omului în cele mai fierbinți zone de pe mapamond! Începând cu Angola, Kosovo, Etiopia, Sudan și  până în Irak sau Afganistan, dumneavoastră ați luptat pentru protecția oamenilor nevinovați, a mamelor și copiilor prinși într-un război care nu le aparține. Curajul Dumneavoastră și al camarazilor dumneavoastră a făcut ca România să fie astăzi membru NATO, iar copii noștri, ai tuturor, să poată crește în liniște și pace! Astăzi nu este numai o zi a recunoștinței noastre a tuturor pentru dumneavoastră: eroii moderni ai unor timpuri moderne! Este și o zi a demnității strămoșilor noștri, a demnității adevăratei Românii! Este o zi a speranței că datorită dumneavoastră, copii noștri au un viitor!  (…) A trecut puțin timp de la împlinirea a 100 de ani de la formarea României Mari! Am un singur îndemn la toți cei care simt și trăiesc românește: Ridicați-vă români! Ridică-te România! Să stăm drepți în fața lumii! Să stăm demni în fața  Europei! Pentru că avem de ce! La mulți ani Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”! La mulți ani dumneavoastră tuturor!”.

Evenimentele dedicate centenarului Brigăzii continuă pe parcursul acestei zile cu o expoziție unică de tehnică, armament şi echipamente, care se desfășoară la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Puteți admira câteva piese din trecutul Brigăzii 81 Mecanizate, printre care Insigna și Drapelul de Luptă al Regimentului 81 Infanterie, a cărei tradiție este moștenită de către brigadă. Drapelul de Luptă al Regimentului 81 Infanterie a fost înmânat delegației regimentului, la 10 mai 1926, la Cotroceni, de către Regele Ferdinand” arată MAI.

Live: Expoziție dedicată Centenarului Brigăzii 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" 💯Puteți admira câteva piese din trecutul Brigăzii 81 Mecanizate, printre care Insigna și Drapelul de Luptă al Regimentului 81 Infanterie, a cărui tradiție este moștenită de către brigadă. Drapelul de Luptă al Regimentului 81 Infanterie a fost înmânat delegației regimentului la 10 mai 1926, la Cotroceni, de către Regele Ferdinand.#MApN #expozitie #Brigada81Mecanizata

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro pe Luni, 11 februarie 2019

Cu toate că inițial, gen. Mircea Gologan, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate ”General Grigore Bălan”, a anunțat că la evenimentele de luni va participa și ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, în cele din urmă acesta nu a mai reușit să ajungă.

VIDEO: Ministerul Apărării Naționale

5 bookmark
0 notes
244 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.