FOTO/VIDEO: Cele mai performante companii din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost premiate de Camera de Comerț și Industrie

Cele mai performante companii din județul Bistrița-Năsăud au fost premiate în cadrul ediției cu numărul 28 a Topului Firmelor, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie.

În deschiderea evenimentului, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, i-a felicitat pe managerii companiilor premiate pentru că au reușit să facă față noilor provocări ivite în contextul pandemiei de coronavirus.

Deși este un moment greu pentru mediul de afaceri local, cu toții facem eforturi pentru a reuși să depășim acest impas. Orice criză își pune amprenta diferit asupra domeniului economie, însă, spre deosebire de orice altă perioadă dificilă de până acum, pandemia a avut mult particularități. Unele domenii au continuat să funcționeze normal, în vreme ce alte s-au oprit complet, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată până acum. Aceste situații contrastante sunt cel mai bine surprinse în rezultate financiare ale companiilor. În acest an, poate mai mult ca niciodată, felicit toate firmele care au reușit să se mențină în Topul Firmelor, pe toți cei care au muncit cu perseverență și au găsit puterea de a depăși cu iscusință dificultățile. Transmit un gând de încurajare tuturor companiilor din județul Bistrița-Năsăud care încearcă din răsputeri să ducă mai departe afacerile după un an 2020 foarte dificil pentru mediul de business, un an în care antreprenorii au trebuit să se adapteze noilor condiții. Credem cu tărie că trebuie să privim spre viitor, să ne stabilim priorități pentru o revigorare rapidă a economiei. În ceea ce privește evoluția economică, privim cu optimism spre anul 2022, însă este nevoie de colaborare, susținere și perseverență, deoarece contribuția fiecăruia este semnificativă pentru a reconstrui noi oportunități. (…) Este fundamental să fim uniți, să rămânem împreună pentru a putea depăși adevăratele greutăți. Împreună putem demonstra că județul Bistrița-Năsăud dispune de firme puternice, de lideri de piață bine plasați la nivel național și internațional”, a spus Vasile Bar.

El a menționat că județul Bistrița-Năsăud se află pe locul 27 la nivel național din punct de vedere al cifrei de afaceri, iar evenimentul Topul Firmelor reprezintă un bun prilej pentru a îi cunoaște pe cei care au contribuit la creșterea economiei.

”Poziționarea în acest clasament acordă firmelor un certificat de bune practici în afaceri, iar prezența în Catalogul Topul Județean al Firmelor confirmă soliditatea afacerilor lor. Transmit un mesaj de felicitare tuturor firmelor clasate în top. Suntem alături de mediul de afaceri din județ, fiind pregătiți și dornici să împărtășim experiența noastră și să venim în sprijinul tuturor, rămânând deschiși și conștienți de rolul nostru în peisajul economic”, a mai adăugat Bar.

De asemenea, prezent la eveniment a fost și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, care i-a felicitat pe antreprenorii locali pentru performanțele lor și i-a asigurat că, până la finele acestui an, îi va invita la o discuție la Primăria Bistrița.

Cunosc bine mediul antreprenorial. Timp de 10 ani am fost directorul Registrului Comerțului. (…) De cele mai multe ori, oamenii, când se uită la antreprenori, îi invidiază pentru că au mașini mai bune, au secretare la birou, își fac concediile în locuri mai plăcute, dar foarte puțini se gândesc la câtă muncă e în spatele unei afaceri de succes. Sediul rezolvării problemelor sociale e la antreprenori acasă, acolo unde se produc banii din care se plătesc și taxele și impozitele, acolo unde se oferă locuri de muncă și foarte multe alte soluții. De aceea, foarte curând, adică până la finalul anului, voi invita antreprenori locali pentru a constitui o structură consultativă în așa fel încât între Primăria Bistrița și antreprenori să existe instituționalizat un câmp de dezbatere, de discuții și de decizii. De asemenea, cred că parteneriatul public-privat, care în România a rămas la un nivel incipient, ar putea să prindă putere măcar în Bistrița. Voi invita antreprenorii la o discuție cu privire la politica de taxe și impozite pentru că, recunoaștem toți, este nevoie de soluții inteligente pentru perioada care urmează. Am plecat de la premisa că investițiile publice sunt un motor de dezvoltare. De aceea, eu sper că ceea ce se va întâmpla în municipiu pe o serie de investiții majore se va face cu antreprenori locali. Un mic exemplu: vom construi parcări pentru că avem nevoie de locuri de parcare. Am cerut oferte și nu am găsit decât în străinătate. La un moment dat, am aflat că o societate locală – Teraplast – poate să furnizeze echipamentele de care noi avem nevoie. Am avut discuții și cred că împreună cu Teraplast vom construi parcări în municipiul Bistrița în valoare de circa 15 milioane de lei. Nu este o excepție, aceasta va fi regula. Sigur, ne circumscriem cu toții unui cadru legal, dar în cadrul legal datat putem să încurajăm antreprenorii locali și acest lucru îl vom face. Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru comunitate, vă doresc succes și vă asigur de toată admirația mea”, a spus primarul Ioan Turc.

Și administratorul public al județului Bistrița-Năsăud, Florin Moldovan, a transmis un mesaj: ”Am colaborat foarte bine cu mediul de afaceri din județ și cu Camera de Comerț și Industrie, atunci când, în 2013, am purces la întocmirea unei strategii de dezvoltare a județului. O mare parte din obiectivele pe care Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și le-a propus atunci au fost realizate în această perioadă, cele care se referă în principal la infrastructura tehnico-edilitară. În aceste zile suntem într-un proces de elaborare a unei noi strategii pentru ciclul de programare financiară 2021 – 2027. Vă invit și vă rog să fiți parte a acestui demers de consultare, de sfătuire pentru a putea cuprinde în această strategie și prioritățile dumneavoastră, ale companiilor pe care le reprezentanți și să găsim cât mai multe soluții pentru finanțarea acestora”.

Vasile Bar a mai precizat că, la data de 30 iunie 2021, numărul firmelor active din județul Bistrița-Năsăud era de 10.188, un număr de 993 fiind eligibile pentru a ocupa primele trei locuri premiate În cadrul Topului Firmelor ediția 28. Dintre cele 993 de companii eligibile, 662 sunt microîntreprinderi, 241 sunt întreprinderi mici, 80 sunt întreprinderi mijlocii și 7 sunt întreprinderi mari.

La ediția 28 a Topului Firmelor au fost premiate, printre altele, companiile cu cel mai mare volum al exporturilor în 2020. Din acest punct de vedere, în topul exportatorilor s-au clasat RAAL, Rombat, Comelf, ItalTextil SA, Intex SA, Terasteel, RCB Electro 97 SA.

Ediția din acest an a fost structurată pe șapte domenii de activitate: Cercetare, Dezvoltare și High Tech, Industrie, Agricultură, Silvicultură și Pescuit, Construcții, Servicii, Comerț și Turism.

Clasamentul Topul Firmelor 2021 a fost realizat conform metodologiei unitare aprobate la nivelul Sistemului Camerelor de Comerț și Industrie din România și în baza datelor de bilanț furnizate de către agenții economici.