FOTO/VIDEO: Ceremonial militar-religios la Bistrița, de Ziua Eroilor. Discurs emoționant al unei eleve în clasa a V-a despre eroul din familia ei

ziua eroilor

 La Bistrița, Ziua Eroilor, celebrată în fiecare an odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, a fost marcată printr-o serie de activități organizate pe parcursul mai multor zile, inclusiv printr-un ceremonial militar-religios care s-a desfășurat joi la Monumentul Eroilor.

La eveniment, alături de oficialitățile locale, au luat parte și președintele Senatului, Anca Dragu, și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Sergiu-Horia Hossu.

Manifestările au debutat prin intonarea Imnului Național al României, după care a fost oficiată o slujbă în memoria eroilor căzuți la datorie.

Ulterior, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a transmis un scurt mesaj cu prilejul acestei zile.

”Patria și eroii sunt numitorul nostru comun, iar eroii nu mor niciodată. De aceea, azi, mai mult ca oricând, le datorăm recunoștința noastră pentru că suntem liberi și uniți ca națiune. Idealurile lor sunt și ale noastre, dar ei le-au împlinit și noi le prețuim pentru eternitate. Slavă eroilor neamului!”, a transmis Ioan Turc.

De asemenea, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a ales ca timpul alocat discursului său să îl ofere elevei Andra Măierean de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, o elevă în clasa a V-a care a câștigat concursul organizat de Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” cu prilejul acestei zile. Tânăra a vorbit despre eroul din familia sa – străbunicul său Grigore, povestea sa reușind să îi emoționeze pe toți cei prezenți la eveniment.

După acest moment, au fost rostite numele tuturor eroilor cunoscuți căzuți la datorie și care se odihnesc în cimitirele Bistriței și au fost depuse două coroane de flori la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, ceremonia fiind declarată închisă.

Activitățile oficiale dedicate Zilei Eroilor au debutat în după-masa zilei de 9 iunie, la Centrul Militar din Parcul Municipal Bistrtița, unde Asociația Cultul Eroilor “Regina Maria” și Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”, au organizat un simpozion. În cadrul evenimentului a fost prezentată sinteza activității filialei din Bistrița a asociației organizatoare. Profesoara Cristina Rusu din cadrul Colegiului Tehnic “InfoEl” a premiat, alături de invitați, 17 elevi care au înscris lucrări impresionante în proiectul “Eroul din familia/localitatea mea”, un concurs care are rolul de a sădi în sufletul noilor generații patriotismul și respectul față de înaintașii noștri eroi.

Simpozionul s-a încheiat prin lansarea celui de-al doilea număr al revistei “Eroii neamului nostru”, o revistă de cultură, de educație patriotică și de cinstire a eroilor neamului românesc.

Tot cu prilejul Zilei Eroilor, militarii din cadrul Batalionului 812 Infanterie ”Bistrița” au donat sânge.

soimii carpatilor

În plus, cu o zi înainte de Ziua Eroilor, Guvernul României a decis acordarea unei indemnizații de gratitudine veteranilor de război. Acest drept se va acorda lunar, va fi neimpozibil și va reprezenta 50% din câștigul salarial mediu brut, ceea ce înseamnă 2690 de lei, în prezent.

Ziua Eroilor este marcată în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. An de an, militarii Armatei României duc, în această zi, lumină și flori la mormintele și monumentele celor care nu mai sunt.

One comment

  1. Ca la noi , la nimeni. Fostul primar Ovidiu Cretu le căuta cu „Lumânarea”. Incă de la inceputul primului său mandat l-a apucat nebunia mutării statuilor după mintea lui cea proastă. Asa se face că in anul 2009 a mutat bustul lui Petru Rares de lângă prefectură pentru a face loc controversatului „monument al eroilor” astfel incât politicienii locali să nu se mai deplaseze nici măcar odată pe an la cimitirul eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. De atunci prostul obicei a rămas la Bistrita desi intre timp administratia locală s-a schimbat, ceea ce demonstrează că prostia nu are culoare politică.
    Ar fi cazul ca si la Bistrita politrucii de astazi sa lase lenea de-o parte, si de ziua eroilor să se deplaseze până la Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului asa cum se intâmplă in lumea civilizată. Spre exemplu la Cluj, ceremoniile prilejuite de Ziua Eroilor are loc la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii , iar la Bucuresti ceremonialul militar si reigios dedicat zilei eroilor are loc in Parcul Carol, langa „Mormantul Ostasului Necunoscut”. Ca să nu mai vorbim de tări civilizate precum Statele Unite, unde cu prilejul ceremoniilor de instalare a presedintilor americani la Casa Albă, un punct aparte este rezervat vizitei la Cimitirul National Arlington unde se află si mormântul eroului necunoscut.