Din Bistrita

FOTO/VIDEO: Ceremonie militar-religioasă la Bistrița, de Ziua Imnului Național

 -  - 


La Bistrița, Ziua Imnului Național al României a fost marcată printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală.

Manifestările dedicate Imnului de stat al României au debutat cu acordarea onorului militar, după care a fost rostită o rugăciune pentru binecuvântarea și protejarea poporului român. 

Ulterior, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile.

În primul rând, dați-mi voie să îmi exprim bucuria pentru faptul că astăzi, de Ziua Imnului Național, la Bistrița avem un grup de copilași care își petrec vacanța la tabăra de la Sângeorz-Băi. Sunt copii români, vorbitori de limbă română din țările din jur, dar și din țări din Europa. Sper să vă simțiți bine și să plecați și mai români decât ați venit. (…) Constituția României, în articolul 12, statuează simbolurile naționale – Drapelul Național, Ziua Națională, Imnul Național, stema și sigiliul statului. Sărbătorirea Zilei Imnului Național la Bistrița are o semnificație deosebită pentru că autorul versurilor, poetul Andrei Mureșanu, s-a născut la Bistrița în 16 noiembrie 1816. Încă de la debut, în revista ”Foaie pentru minte, inimă şi literatură” din Brașov, poemul ”Un răsunet” a fost un strigăt de luptă, curaj și mobilizare al românilor. A devenit imnul revoluției românilor de la 1848 prin așezarea pe linia melodică compusă de Anton Pann. De atunci, Imnul ”Deșteaptă-te, române!” a fost cântat de fiecare dată când românii au fost nevoiți să pună mâna pe armă sau să ia atitudine – în timpul Războiului pentru Independență din 1877-1878, în timpul războiului pentru întregirea neamului, în Al doilea război mondial (…) și a fost imnul revoluționarilor în 1989. Este un cântec iubit de românii din țară și de cei din mult prea mare diasporă românească. Ne iubim simbolurile naționale, ne respectăm simbolurile naționale pentru că astfel de ne arătăm atașamentul de țară și față de poporul român. La mulți ani, România! La mulți ani, români, din Bistrița – oraș al Imnului Național!”, a transmis primarul Ioan Turc.

Mai apoi, două grupuri de copii, din Ucraina și Grecia, au intonat cântece patriotice. De asemenea, interpretul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu a susținut un scurt program artistic.

După acest moment, a fost intonat Imnul Național al României, ceremonia fiind declarată închisă, iar militarii Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistriţa au defilat prin fața celor prezenți la eveniment. 

Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie. „Deşteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureşanu.

Imnul de stat al României este alcătuit din 11 strofe, iar la ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 și 11.

131 views
bookmark icon

One thought on “FOTO/VIDEO: Ceremonie militar-religioasă la Bistrița, de Ziua Imnului Național

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.