FOTO/VIDEO: Circa 200 de ouă încondeiate, felicitări de Paște și alte obiecte de cult, într-o expoziție cu tematică pascală

O expoziţie cu tematică pascală, intitulată „Culoare în lumină”, a fost deschisă, joi, la Serviciul Judeţean Bistriţa-Năsăud al Arhivelor Naţionale. Expoziția cuprinde circa 200 de ouă încondeiate, peste 40 de felicitări de Paşte de patrimoniu, dar și alte obiecte de cult – crucifixe, biblii, costume populare sau obiecte de ceramică.

Sunt felicitări de patrimoniu, din colecțiile noastre private – Iuliu Moisil, Virginia Grivase, Ileana Anton, personalităţi ale zonei noastre. Sunt felicitări realizate începând cu 1890 şi până în 1920. De ce am vrut să le expunem? Pentru că sunt felicitări foarte vesele, cu foarte multă culoare, așa cum trebuie să fie Sărbătorile Pascale. Paștele este o sărbătoare a luminii, a culorii și a renașterii. Alături de noi în realizarea expoziției au venit și colecționarii noștri de suflet – domnii Florin Coşiu şi Mihai Buliga și doamna Marinela Rotaru, care au adus obiecte cu tematică pascală. Cu ajutorul domnului Coșoiu, reușim să expunem undeva la 200 de ouă. Sunt ouă începând cu perioada interbelică. Spre exemplu, am găsit un ou pe care scria 1929 sau altul pe care scria 1932. Sunt ouă pentru care au fost folosite diferite tehnici de încondeiere. (…) De asemenea, avem câteva ouă din Asia, din China şi Japonia. Sunt excepționale. Se observă tehnica detaliilor pe care au folosit-o cei care au realizat aceste minunății, fiindcă tehnica încondeierii ouălor nu este specifică doar spațiului nostru, ci vedem că se folosește în mai multe spații ale lumii”, a spus dr. Cornelia Vlaşin, şeful Serviciului Judeţean Bistriţa-Năsăud al Arhivelor Naţionale.

De asemenea, expoziția fost completată și cu alte obiecte de cult, cum ar fi icoane, cărți de rugăciune, biblii, crucifixe, obiecte de ceramică, costume populare autentice.

”Am încercat să acoperim întreaga zonă a confesiunilor, fiindcă Paștele este o sărbătoare a tuturor”, a mai spus dr. Cornelia Vlaşin.

Expoziţia este deschisă pe tot parcursul lunii aprilie și poate fi vizitată de luni până joi între orele 08:00 şi 16:30 și vineri între orele 08:30 – 14:00, la sediul Serviciului Județean Bistrița-Năsăud al Arhivelor Naționale, de pe strada Gării, nr. 3 – 5.