FOTO/VIDEO: Comisia de control de pe Valea Someșului a aplicat patru amenzi pentru depozitare ilegală de deșeuri

În prima zi în care și-a început activitatea, comisia constituită în baza protocolului încheiat între orașul Sângeorz-Băi și comunele Rodna, Maieru și Șanț a aplicat deja patru amenzi, toate pe raza orașului Sângeorz-Băi, a anunțat primarul Traian Ogâgău.

”Pe raza localității Sângeorz-Băi s-au aplicat patru amenzi persoanelor fizice care nu au înțeles că TOLERANȚA ESTE ZERO față de poluare. Continuăm în comuna Șanț, după care Rodna și Maieru și înapoi la Sângeorz-Băi … și tot așa până eradicam fenomenul”, a precizat Traian Ogâgău.

Reamintim că, la data de 5 mai, comisia a început acțiunile de verificare a modului în care cetățenii, operatorii economici și autoritățile locale au curățat zonele pe care le administrează, în contextul în care termenul limită pentru ecologizarea acestora a fost 1 mai.

De asemenea, la aceeași dată, pe Valea Someşului a fost şi prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, alături de reprezentanți ai Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, ai Agenției pentru Protecția Mediului și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor.

La două luni de la misiunile de identificare a zonelor puternic afectate de depozitele ilegale de deșeuri, am efectuat câteva vizite în teren, pe Valea Someșului, pentru a verifica măsurile luate de autorități cu scopul ecologizării. Campaniile derulate de primăriile Sângeorz-Băi, Maieru, Rodna și Șanț au dat primele rezultate, astfel că majoritatea deșeurilor au fost adunate, urmând să fie ecologizate și zonele rămase neacoperite. Totuși, în Rodna și Maieru mai sunt câteva probleme, la nivel de persoane fizice, de pildă depozitele de rumeguș sau toaletele construite aproape de Someș. În alte comune, din păcate, situația nu a evoluat prea mult. Mai avem de lucru cu persoane care se pare că nu au înțeles mesajul nostru. În acest caz, sancțiunile rămân soluția pentru adoptarea unui comportament uman și civilizat. Salut parteneriatul dintre primăriile de pe Valea Someșului și campania video realizată! Trebuie să conștientizăm faptul că județul nostru nu va fi niciodată un județ turistic atâta timp cât vom fi acoperiți de gunoaie”, a transmis prefectul.

De asemenea, subprefectul Decsei Atilla a coordonat o echipă de verificare pe Valea Șieului, unde lucrurile nu stau la fel de bine. Potrivit Instituției Prefectului, constatările din teren relevă faptul că acțiunile de ecologizare fie au fost făcute superficial, fie nu au fost întreținute zonele după aceste acțiuni.

”Se pare că nu toate unitățile administrativ-teritoriale s-au mobilizat. Va trebui să vedem punctual care sunt zonele afectate și care sunt măsurile pe care le vom lua. Sancțiunile sunt în continuare soluția pentru adoptarea unui comportament civilizat”, este de părere prefectul Stelian Dolha.

Acțiunile de verificare vor fi executate lunar, iar vizitele vor fi neanunțate, scopul autorităților fiind de a se asigura că se menține curățenia în județul Bistrița-Năsăud.