FOTO/VIDEO: Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic s-a reunit la Bistrița. Ce probleme s-au dezbătut?

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, se află, timp de două zile, în județul Bistrița-Năsăud, pentru a participa la sesiunea de lucrări pe luna februarie a Comisiei pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond cinegetic din cadrul Senatului României.

În cadrul sesiunii se dezbat aspecte legate de legile care guvernează fondul forestier, apele și fondul cinegetic. La lucrările comisiei participă și reprezentanți ai administrației publice locale, precum și invitați din județele limitrofe.

Într-o conferință de presă organizată după prima întâlnire a comisiei, ministrul Ioan Deneș a afirmat că s-au purtat discuții cu privire la patru aspecte importane:

  • lemnul de foc pentru populație;
  • statutul personalului silvic;
  • acordarea unor plăți compensatorii pentru pădurile unităților administrativ teritoriale care se află în zone protejate;
  • măsurile necesare pentru asigurarea pazei pădurilor cu suprafețe mai mici de 30 de hectare și proprietari necunoscuți.

Potrivit ministrului Ioan Deneș, în ceea ce privește lemnul de foc pentru populație, prin măsurile luate la nivel de minister s-a reușit deblocarea situației privind punerea pe piață a lemnului și asigurarea lemnului de foc necesar încălzirii locuințelor. Pentru a asigura resursele de materiale lemnoase din pădurile proprietate publică, necesare încălzirii locuințelor populației, a fost instituit un volum minim de lemn destinat încălzirii locuințelor de un milion de metri cubi/an, pe care trebuie să-l pună la dispoziție Regia Națională a Pădurilor –ROMSILVA.

„Este o măsură de siguranță, pentru a ne asigura că administratorul pădurilor statului asigură lemnul de foc populației și nu pățim ca în alți ani, când au fost sincope în aprovizionarea cu lemn de foc a populației”, a  precizat Ioan Deneș.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/289954788362690/

De asemenea, ministrul Ioan Deneș a afirmat că în timpul ședinței comisiei s-au purtat discuții și pe marginea acordării unor plăți compensatorii pentru pădurile unităților administrativ-teritoriale care se află în zone protejate, acestea urmând să fie acordate în exercițiul financiar 2021 – 2027.

Totodată, un alt aspect i-a vizat pe pădurari. S-a discutat despre schimbarea statutului personalului silvic. ”Se urmărește în principal corelarea cu actualele reglementări şi cu realităţile derivate din evoluţia domeniilor de activitate în care funcţionează personalul silvic”, a spus demnitarul.

Dezbaterile comisiei vor continua și vineri, când delegația din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor va efectua o vizită la barajul Colibița, care este inclus într-un amplu proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și intitulat ,,Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița,  județul Bistrița Năsăud”. Acesta are o valoare de circa 50 de milioane de euro.

One comment

  1. Nu va este rusine sa mintiti? Cum sa fie finantat din fonduri europene, daca este ilegal, afectand situl Natura 2000, deci nu este eligibil? Ati vazut voi contractul de finantare?