FOTO/VIDEO: Donație de peste 18.000 de euro a Organizației Salvați Copiii către secția de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița

 

 

Aparatură medicală de ultimă generație a ajuns în dotarea secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, grație unei noi donații a Organizației Salvați Copiii România. Astfel, unitatea medicală din Bistrița a primit, vineri, 11 octombrie, un incubator neonatal, un aparat suport respirator și un pulsoximetru, valoarea totală a acestor aparate fiind de 18.220 de euro.

Cu acestă ocazie, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost organizată o conferință de presă la care au participat, pe lângă reprezentanți ai spitalului și ai Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, și președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, dar și ambasadorul Campaniei Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, Amalia Năstase.

Gabriela Alexandrescu a subliniat că aceasta este cea de-a treia donație a Organizației Salvați Copiii către spitalul Bistrița. Prima a fost făcută în anul 2015 și a constat într-un incubator de transport și o lampă de fototerapie, în valoare de 14.000 de euro, iar cea de-a doua a fost făcută în anul 2018, constând într-un ventilator de suport respirator, un aparat care poate salva vieți, în valoare de 23.000 de euro.

În plus, președintele executiv al Salvați Copiii România a mai completat că în anul 2018, medicii bistrițeni au reușit să salveze 98 de copii prematuri, care cântăreau la naștere mai puțin de 2.500 de grame. În anul 2019, dintre cei 87 de prematuri îngrijiți la secția de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, 4 aveau mai puțin de 1.000 de grame și au necesitat transfer la o altă maternitate, de grad III.

Însă, maternitatea din Bistrița mai are nevoie de încă un ventilator neonatal, două lămpi de fototerapie o lampă de transiluminare, un bilirubinometru și o masă radiantă cu modul de resuscitare, motiv pentru care Organizația Salvați Copiii România continuă demersurile de a aduna fonduri pentru a programul de dotare a maternităților, motiv pentru care Gabriela Alexandrescu face apel la companii să direcționeze 20 la sută din impozitul pe profit către organizație. De asemena, și angajații pot alege să doneze 3,5 la sută din impozitul pe venit către această cauză.

Printre cei care au anunțat deja că donează 3,5 la sută din impozitul pe venit către salvarea nou-născuților prematuri se numără și dr. Aurelia Tanca, șeful secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, care a precizat că îngrijirea copiilor cu greutate mică la naștere necesită o tehnologie avansată, iar dotarea cu echipamente și aparatură modernă este o necesitate pentru salvarea micilor pacienți. ”O secție bine dotată este aceea în care un medic are calitatea și suportul de a asigura copiilor tratament special”, a completat dr. Aurelia Tanca.

La rândul său, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a adăugat că se află în curs de achiziționare, prin fonduri alocate de la Ministerul Sănătății, noi echipamente pentru secția de Neonatologie. ”Vom achiziționa încă trei incubatoare, un ventilator neonatal și un ecograf de înaltă performanță pentru uz neonatal și pediatric”, a mai spus Gabriel Lazany.

Totodată, în încheiere, Amalia Năstase, ambasadorul Campaniei Salvați Copiii a ținut să precizeze că apreciază foarte mult buna colaborare dintre medici și conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița, dar și cea dintre conducerea unității medicale și autoritățile locale și județene.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/391934488144412/

 

Maternitatea din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița a fost modernizată în anul 2012. Numai în anii 2018 și 2019, aici au venit pe lume peste 3.200 de copilași.

Potrivit statisticilor naționale, la fiecare 7 ore, un copil mai mic de un an moare. O treime din aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mamă și copil. Tara noastră menține una dintre cele mai mari rate ale mortalității infantile la nivelul Uniunii Europene, de 6,7 la mie.