Din Bistrita

FOTO/VIDEO: Finanțare de circa 51 de milioane de lei, prin PNRR, pentru reabilitarea unor blocuri din Bistrița; contractul, semnat de primarul Ioan Turc în prezența premierului

 -  - 


Astăzi, în prezența prim-ministrului Nicolae Ciucă și a directorului general al SG RECOVER din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a semnat 12 noi contracte finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta Valul Renovării, în valoare totală de peste 1,4 miliarde de lei. Unul dintre acestea vizează județul Bistrița-Năsăud. 

Contractele încheiate între autoritățile publice locale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prevăd renovarea energetică și consolidarea seismică a unor clădiri publice și rezidențiale din mai multe județe din țară.

Referitor la județul Bistrița-Năsăud, a fost semnat contactul de finanțare pentru proiectul ”Îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe Bistrița 17 din municipiul Bistrița”, cu o valoare totală de 50.999.134,79 lei. Contractul a fost semnat de primarul municipiului, Ioan Turc, și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

 ”Semnarea contractului de finanțare cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila , în prezența prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă , asigură faptul că locuitorii a încă 14 blocuri se vor bucura, în urma lucrărilor, de un confort sporit, facturi mai mici pentru serviciile de încălzire și de clădiri cu un aspect împrospătat. Municipiul Bistrița se numără printre localitățile cărora li s-au atribuit cele mai mari sume din această sesiune PNRR pentru proiectele de îmbunătățire a eficienței energetice la blocuri de locuință”, a precizat primarul Ioan Turc.

Blocurile acoperite de acest contract sunt:

– B-dul Decebal, nr. 21,

– B-dul Independenței, nr. 81,

– B-dul Independenței, bIoc 2,

– Piața Morii, nr. 1,

– Piața Morii, nr. 6,

– Piața Morii, nr. 7,

– Intrarea Pârcălabului, nr. 3,

– Intrarea Pârcălabului nr.4/Str. Vasile Lupu, nr. 17,

– Intrarea Turturelelor, nr. 3,

– Str. 1 Decembrie, nr. 18,

– Str. Sucevei, nr. 9,

– Str. Sucevei, nr. 11,

– str. Lalelelor, nr. 5,

– Aleea Privighetorilor nr. 3.

Îi îndemn pe reprezentanții autorităților locale să rămână aproape de Ministerul Dezvoltării și să colaboreze pentru implementarea proiectelor finanțate prin Valul Renovării, prin care România are șansa să investească peste 5,5 miliarde de euro pentru renovarea, modernizarea și creșterea eficienței energetice, într-o perioadă în care criza ne arată cât este de important fiecare gest menit să ducă la un consum cumpătat al energiei. La nivelul Guvernului urmărim alinierea componentelor de reforme și investiții. Îndeplinirea țintelor și jaloanelor asumate a permis plata primei tranșe de finanțare care, alături de prefinanțarea obținută, înseamnă fonduri de 6,35 miliarde de euro pentru România. Continuăm efortul de coordonare instituțională și pregătim documentele necesare pentru a doua cerere de plată, astfel încât țara noastră să valorifice resursele disponibile prin PNRR pentru proiecte de modernizare și dezvoltare”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

La rândul său, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a completat: ”Ministerul Dezvoltării oferă sprijin pentru comunitățile locale în vederea consolidării seismice a locuințelor și clădirilor publice și a eficientizării energetice a școlilor, spitalelor și a altor clădiri importante. Proiectele semnate astăzi au o valoare foarte mare și sunt extrem de importante, în special în contextul cutremurului resimțit, în România, zilele trecute. Dintre cele 12 contracte, două cereri de finanțare vizează consolidarea seismică și renovarea energetică moderată a unor clădiri rezidențiale multifamiliale din județele Buzău și Caraș-Severin, încadrate în clasa RsI de risc seismic, iar una are ca obiectiv renovarea integrată a Maternității Bucur, un obiectiv de o importanță deosebită atât pentru copiii care se nasc aici, cât și pentru familiile lor”. 

86 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.