FOTO/VIDEO: ”Hai să dăm mână cu mână!” 161 de ani de la Mica Unire, marcați la Bistrița

 -  -  112


An de an, la data de 24 ianuarie se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment cunoscut și sub numele de ”Mica Unire”, fiind considerat a fi primul pas pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Oficialitățile locale din Bistrița-Năsăud au marcat această zi printr-o serie de acțiuni și s-au prins în hora Micii Uniri, eveniment care a avut loc în Piața Unirii din municipiul Bistrița.

Acțiunile dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au debutat la ora 12:00, cu intonarea Imnului Național al României, după care a urmat un ceremonial militar – religios la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii.

După ceremonialul militar-religios, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a susținut un discurs:

În urmă cu 161 de ani, românii de pe cele două maluri ale Milcovului sărbătoreau împreună îndeplinirea unui ideal drag al generației pașoptiste – unirea Moldovei cu Țara Româneacă. Mica Unire, cum este numit momentul istoric de la 12 ianuarie 1859, a reprezentat prima etapă în crearea statului unitar român desăvârșit la 1 decembrie 1918, când a avut loc unirea și cu Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul. Ce poate fi mai frumos pentru o națiune decât consensul în jurul unui obiectiv vizionar a cărei împlinire avea să deschidă calea către un stat modern, suveran și independent. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești și al Moldovei a însemnat nu doar venirea la putere a unui om, ci a  unui popor. Avem multe de învățat din exemplul artizanilor unirii Principatelor Române.  Chiar dacă au existat și voci care se opuneau unificării, divanurile ad-hoc care au precedat unirea celor două principate au demonstrat dorința de unire a românilor, iar elitele politicii vremii au fructificat o șansă istorică pentru întreaga națiune. Reformele care au urmat în toate domeniile importante au schimbat în bine destinul acestui popor. A fost un cumul de voință și de curaj politic datorită căruia există și România de astăzi, revenită de peste un deceniu în marea familie europeană și un partener al Alianției Nord Atlantice. Istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici ca națiune atunci când ne unește un obiectiv comun. În 1859, puternica apropiere economică și culturală dintre Moldova și Țara Românească a fost catalizatorul Micii Uniri. Dezvoltarea și modernizarea statului nou format nu ar fi fost posibilă atunci fără respectul pentru lege și pentru binele întregii națiuni. Sărbătoarea Unirii Principatelor Române este un bun prilej de reflecție pentru ceea ce ne dorim ca popor, pentru viitor, lăsând la o parte diferențele de opinie sau rivalitățile politice. Provocarea actuală o reprezintă dezvoltarea țării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice și sociale”, a declarat Stelian Dolha.

Un scurt discurs a susținut și primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, care a afirmat că, în opinia sa, ”unirea Țării Românești cu Moldova a fost un pas decisiv, care a demonstrat în mod clar dorința românilor de la sud și de la est de Carpați de a trăi într-un singur stat național și a devenit un model de unitate națională și pentru românii care atunci trăiau în afara României. Încununarea acestui început făcut în 1859 prin actul din 1918 și unirea tuturor românilor într-un singur stat a însemnat, la nivel european, momentul astral al istoriei noastre pe care îl cinstim acum” . 

După aceste discursuri, reprezentanții autorităților locale au depus o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Acțiunile dedicate acestei zile au continuat cu un moment artistic susținut de Muzica Militară și corul Liceului de Muzică ”Tudor Jarda”.

S-au cântat melodii patriotice, iar evenimentul s-a încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare. De asemenea, cei prezenți s-au prins în horă și au jucat în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Hai să dăm mână cu mână! Bistrița, 24 ianuarie 2020 – Ziua Unirii Principatelor Române

Publicată de Ziar de Bistrita pe Vineri, 24 ianuarie 2020

Anul acesta s-au împlinit 161 de ani de la Mica Unire. Actul istoric de la 24 Ianuarie 1859 a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

Unirea celor două principate a fost un proces care a început în anul 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică dintre cele două țări românești.

În anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România, pentru ca la 1 Decembrie 1918 să se înfăptuiască Marea Unire a Transilvaniei cu România, creându-se actualul stat.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României și al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

11 bookmark
2 notes
552 views
bookmark icon

2 thoughts on “FOTO/VIDEO: ”Hai să dăm mână cu mână!” 161 de ani de la Mica Unire, marcați la Bistrița

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.