FOTO/VIDEO: Heliportul de la SJU Bistrița, recepționat în prezența secretarului de stat Raed Arafat. ”Asistăm la o intrare în normalitate a unui spital județean”

Heliportul construit pe platforma Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa a fost recepţionat vineri seara, la eveniment, alături de oficialitățile locale, luând parte și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, și Alexandra Maria Rusu – unul dintre consilierii personali ai ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă.

Preşedintele Consiliului Județean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat că investiţia, care va sprijini lupta cadrelor medicale pentru salvarea de vieți, s-a ridicat la aproximativ 1,5 milioane de euro, fondurile fiind asigurate integral de administrația județeană.

”Este un moment de foarte mare bucurie. (…) Este un proiect finanțat integral din bugetul Consiliului Județean, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, care va sprijini lupta cadrelor medicale pentru salvarea de vieți. El deja este funcțional de aproximativ două săptămâni, au fost câteva misiuni. Aseară a fost prima misiune de noapte. (…) Este al treilea heliport pe un spital, după Spitalul Universitar din București și Spitalul Județean din Oradea. (…) Le mulțumesc tuturor celor implicați. Îmi doresc ca acest heliport să-și aducă aportul la salvarea cât mai multor vieți și, chiar dacă la început nu îmi venea să cred, heliportul nu este folosit doar pentru a duce pacienți spre alte spitale, ci și pentru aducerea altor pacienți la specialiștii din SJU Bistrița. Mult succes tuturor celor care lucrează aici”, a spus Emil Radu Moldovan.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a subliniat că șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost alături de autoritățile locale în toată această procedură. ”Ne-a fost alături inclusiv în încrengăturile birocratice ale României, pentru că am întâlnit și un paradox: acest heliport s-a făcut în aproximativ șapte luni și s-a autorizat în vreo nouă”, a mai precizat Emil Radu Moldovan.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a afirmat că heliportul reprezintă o șansă în plus pentru pacienții aflați în stare critică.

”Sunt mândru să văd încă un pas făcut în domeniul medicinei de urgență. Astăzi, asistăm la o intrare în normalitate a unui spital județean. Un spital județeană de urgență fără heliport în ziua de astăzi înseamnă o șansă mai mică pentru pacienți, fie că îi ducem, fie că îi aducem aici. Până acum, ne-am obișnuit să aterizăm la o distanță mai mare de spital, să vină ambulanța, să fie procedura de preluare de la elicopter, transport cu ambulanța la spital, care însemna timp și risc pentru pacient. Acum se aterizează aici, pacientul este dus imediat în UPU și de aici la heliport. E al treilea heliport pe spital pe clădirea unui spital. Mureșul se bucură de mult de un heliport amenajat lângă spital, pentru că terenul a permis acest lucru, dar nu e suficient. Fiecare spital județean de urgență trebuie să ajungă să aibă un punct de aterizare conexat spitalului. În secunda în care ai așa ceva înseamnă că ai dat o șansă în plus pacientului, mai ales că structura de aviație operată de Ministerul de Interne se extinde. (…) Spitalul dumneavoastră va fi la 20-25 de minute de trei elicoptere: de la Mureș, Câmpulung Moldovenesc și Jibou. Dacă un elicopter e ocupat, atunci poate să vină celălalt. Pe zborurile de noapte, spitalul este dependent de elicopterul de la Mureș, cel autorizat să zboare permanent. (…) Felicitări și sper să devină un model pentru absolut toate spitalele județene de urgență”, a spus Raed Arafat.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a precizat că perioada de implementare a proiectului a fost una destul de lungă, dar important este că s-a finalizat cu bine.

Totodată, consilierul Alexandra Maria Rusu a precizat: ”Felicitări! Cred că dacă măcar o parte din spitale ar lua exemplul dumneavoastră, atunci sistemul sanitar ar fi mult mai bun și mai eficient. M-ați făcut să fiu mândră că sunt bistrițeancă”.

Felicitări a transmis și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha. ”Acest heliport este o investiție pentru viață, vorbim de zeci de minute, aproape ore pe care reușim să le recuperăm. Asta e diferența dintre viață și moarte. Tot acest circuit al heliportului l-aș numi speranță pentru viață, pentru pacienți, bolnavi, aparținători și pentru halatele albe care face mereu eforturi pentru a îi ține în viață”, a spus Stelain Dolha.

Felicitări tuturor oamenilor cu viziune, este o investiție de care orașul are nevoie. Sper ca un număr cât mai mare de vieți să fie salvate. Felicitări tuturor medicilor și asistenților care duc o bătălie clipă de clipă pentru viață”, a spus și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc.

Heliportul funcționează încă din data de 17 august. În cele două săptămâni de când a primit autorizație de la Autoritatea Aeronautică Civilă, pe heliportul de la SJU Bistrița au fost efectuate opt misiuni, dintre care una de noapte.

Heliportul este deservit de un lift de mare viteză şi de un personal format din 13 persoane, dintre care opt sunt pompieri. Acesta a fost autorizat şi pentru zborurile de noapte.