FOTO/VIDEO: În plină acțiune! Polițiștii bistrițeni verifică dacă șoferii și pasagerii mașinilor poartă centura de siguranță

 -  -  4599Pe parcursul întregii săptămâni, în toată țara, polițiștii rutieri efectuează verificări în trafic pentru a vedea dacă șoferii și pasagerii autovehiculelor respectă legislația în vigoare și poartă centura de siguranță, care a dovedit că în unele situații poate salva vieți.

Acțiunea intitulată ”Seatbelt” se derulează și la nivelul județului Bistrița-Năsăud, prilej cu care polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intensificat controalele pe șoselele din județ.

Spre exemplu, marți, polițiștii au acționat pe DN 17, în zona localității Livezile. Pe timpul acțiunii, zeci de șoferi au fost trași pe dreapta pentru ca polițiștii să verifice dacă centura de siguranță și dispozitivele de fixare omologate sunt utilizate corespunzător atât de către șoferi, cât și de către pasagerii autovehiculelor.

Au existat situații în care șoferii purtau centura de siguranță, dar și cazuri în care aceștia au fost prinși fără a o purta, oamenii legii fiind nevoiți să aplice și sancțiuni în unele cazuri. Pe timpul acțiunii de marți, pe lângă șoferii depistați fără centură, polițiștii bistrițeni au depistat și un șofer care avea inspecția tehnică periodică a autoturismului expirată, motiv pentru care autovehiculul a fost tras în parcare, iar oamenii legii i-au reținut șoferului certificatul de înmatriculare, dar și plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Astfel, șoferul nu mai poate să mute mașina din loc, decât în cazul în care apelează la o mașină de tractări.

Pe parcursul întregii săptămâni, în toată țara, polițiștii rutieri efectuează verificări în trafic pentru a vedea dacă șoferii și pasagerii autovehiculelor respectă legislația în vigoare și poartă centura de siguranță, care a dovedit că în unele situații poate salva vieți. Astfel de controale au loc și în județul Bistrița-Năsăud, iar Ziar de Bistrița vă prezintă imagini de la una dintre acțiunile organizate marți. https://www.ziardebistrita.ro/foto-video-in-plina-actiune-politistii-bistriteni-verifica-daca-soferii-si-pasagerii-masinilor-poarta-centura-de-siguranta/

Publicată de Ziar de Bistrita pe Marţi, 12 martie 2019

Potrivit legislației în vigoare, lipsa centurii de siguranță este o contravenție și se sancționează cu amendă și cu două puncte de penalizare. Cum sancțiunea pentru lipsa centurii e prevăzută în Codul rutier ca fiind două sau trei puncte-amendă, iar un punct – amendă are valoarea de 145 de lei, rezultă că șoferul care nu poartă centură riscă o amendă de 290 sau 435 de lei și cele două puncte de penalizare. Și pasagerii care nu poartă centura de siguranță sunt vizați de aceste sancțiuni.

În ceea ce privește obligativitatea purtării centurii de siguranță, există și câteva excepții. Conform legii, se exceptează de la obligaţia de a purta centura de siguranţă:

  •  conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;
  • femeile în stare vizibilă de graviditate;
  • conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
  • persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă. În acest caz, persoanele în cauză sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical, în conținutul căruia trebuie să fie menționată durata de valabilitate a acestuia.
  • instructorii auto pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Acțiunea ”Seatbelt” se derulează pa tot parcursul acestei săptămâni, iar la nivelul județului Bistrița-Năsăud controalele în trafic vor continua și în perioada următoare.

4 bookmark
0 notes
324 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.