FOTO/VIDEO: La Bistrița, Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată fără ca participanţii să se prindă în Hora Unirii

 -  -  11195


La Bistrița, împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată duminică printr-o ceremonie militară și religioasă, dar fără ca participanţii să se prindă în Hora Unirii.

Ceremonia dedicată zilei de 24 ianuarie a fost organizată în Piața Unirii din municipiului Bistrița, acolo unde se află și statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Acțiunile dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au debutat la ora 13:00, cu intonarea Imnului Național al României, după care a fost oficiată o scurtă slujbă religioasă.

Ulterior, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, au susținut scurte discursuri.

Chiar dacă an de an ne-am deprins să spunem că sărbătorim ”Unirea cea mică”, la vremea înfăptuirii, acum 162 de ani, ziua de 24 ianuarie a fost botezată simbolic ”ziua cea mare a veacului”. Așa a si fost. Iar modul în care s-a înfăptuit ar putea sa ne fie model și astăzi. Crearea noului stat prin alegerea aceluiași conducător de către adunările elective ale celor două principate a însemnat nu doar negocieri intense vreme îndelungată, ci mai ales trecerea peste orgolii politice pe care astăzi abia ni le putem imagina. Pentru românii transilvăneni, pentru bistrițeni și năsăudeni ceea ce s-a întâmplat în 24 ianuarie 1859 a devenit un reper de speranță, a devenit convingerea că obstacolele care păreau de netrecut, pot fi depășite. Ca sa înțelegem câtă speranță a născut ”ziua cea mare a veacului”în sufletele înaintașilor noștri merită menționate însemnările unui caporal din Regimentul de Graniţă, Vasile Eremia, păstrate în Arhivele bistrițene: Despre ziua de 24 ianuarie năsăudeanul scria câțiva ani mai tarziu: “cu ea deodată a răsărit soarele mântuirii şi al emancipării naţionale, ea a deşteptat în piepturile româneşti, dorul fierbinte după o cultură naţională…şi mai presus de toate a pus baza mândrului regat român de azi, respectat şi preţuit după valoarea lui de toate statele europene”. Astăzi suntem într-un moment dificil, însă plin de sperantă. Am traversat împreună un an în care lumea, așa cum o cunoșteam, s-a schimbat. Am realizat cât de importantă este unitatea și solidaritatea și la capătul încercărilor a apărut și speranța că vom învinge. Acum suntem în campanie de vaccinare, avem nevoie de solidaritate, de unitate și nu de învrăjbire. Avem nevoie de pragmatism și de toate forțele bune din societate. Avem nevoie mai mult decât niciodată de unitate. Dumnezeu să binecuvânteze acest județ și România”, a transmis prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.

La rândul său, primarul Ioan Turc a susținut o scurtă alocuțiune.

Sărbătorile naționale tind să devină, sub presiunea trecerii timpului și a vremurilor, date oarecare în calendarul comun. De aceea, cred că este important, nu numai cu asemenea ocazii, să afirmăm câteva lucruri: că România s-a clădit prin lupta și jertfele însumate a generații de români, că am avut conducători de geniu, care au știut să valorifice momente rarisime în istoria națională, că patriotismul nu este un moft și nici o rușine, ci o virtute pe care trebuie să o exersăm în fiecare zi, că România este eternă doar prin români și că misiunea națională nu va fi desăvârșită decât atunci când România va fi din nou rotundă”, a transmis Turc.

La eveniment au participat și parlamentari ai județului Bistrița-Năsăud, printre care deputații Diana Morar și Bogdan Ivan, dar și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și alte oficialități locale.

Ca o măsură de precauție în contextul pandemiei de coronavirus, participanţilor la eveniment nu li s-a permis să se prindă în Hora Unirii, evenimentul încheindu-se prin depunerea unei coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Anul acesta s-au împlinit 162 de ani de la Mica Unire. Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

1 notes
320 views
bookmark icon

One thought on “FOTO/VIDEO: La Bistrița, Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată fără ca participanţii să se prindă în Hora Unirii

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *