FOTO/VIDEO: La SJU Bistrița a avut loc recepția finală a heliportului. ”Odată cu punerea în funcțiune a acestei investiții, multe vieți vor fi salvate”

La Spitalul Județean de Urgență Bistrița a avut loc, vineri seara, recepția finală a lucrărilor de amenajare a unui heliport pe terasa superioară a unității medicale, o investiție în valoare de aproximativ 1,6 milioane euro, care a fost suportată integral din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Autoritățile fac ultimele demersuri pentru punerea în funcțiune a heliportului.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, spune că, odată cu punerea în funcțiune a acestei investiții, multe vieți vor putea fi salvate.

E un moment de mare bucurie pentru mine și cred că pentru mulți dintre cetățeni. Un vis care a început în anul 2015 cu o primă discuție legată de un potențial heliport pe platforma Spitalului Județean de Urgență Bistrița, un vis care de astăzi este realitate. De fapt, el e gata din noiembrie anul trecut. Atunci a fost finalizată construcția lui și tot de atunci face demersuri birocratice pentru a îl acredita și autoriza. Suntem tot mai aproape de final, au fost angajați oamenii care vor deservi heliportul, au fost instruiți. În seara asta are loc și un zbor de calibrare și de reglare a echipamentelor. Sper ca într-un termen foarte scurt, de o lună – o lună și jumătate – să fie operațional. Compania din București care a câștigat licitația pentru întocmirea documentației de autorizare și care a pregătit personalul de specialitate e pe final cu documentația. E un proiect care a fost finanțat integral din resursele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Costul a fost de aproximativ 1,6 milioane euro. E primul heliport pe platforma unui spital județean de urgență din România. Mai sunt două heliporturi în țară, acestea fiind funcționale în curtea Spitalului Universitar din București și în curtea Spitalului Municipal din Oradea. Mă bucur că acest proiect este finalizat și că, odată cu punerea în funcțiune a acestei investiții, multe vieți ale concetățenilor noștri vor fi salvate pentru că se ridic foarte mult timpii de transfer”, a declarat Emil Radu Moldovan.

La rândul său, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a menționat că, potrivit prevederilor legale, heliportul ar trebui să devină operațional atunci când Autoritatea Aeronautică Civilă Română va emite autorizația și va certifica heliportul.

”Acest heliport înseamnă pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița un pas spre normalitate. Suntem primul spital județean care nu este clinic și care, după ce finalizăm partea de certificare și autorizare, va avea heliport funcțional și operațional. (…) Conform prevederilor legale, Autoritatea Aeronautică are un termen de 120 de zile pentru rezolvarea unui astfel de dosar, dar nu cred că sunt atât de multe dosare de acest fel de rezolvat. Cred că va fi mult mai repede. Avem 13 persoane angajate plus eu care sunt administratorul heliportului. Avem 8 servanți pompieri. Este un heliport care va fi autorizat și pentru zborurile de noapte, ceea ce înseamnă că permanență trei persoane vor fi la heliport”, a precizat Gabriel Lazany.

Potrivit managerului SJU Bistrița, elicopterele care vor ateriza la Bistrița nu doar că vor prelua pacienți de la spital, dar vor și aduce pacienți la spital. Gabriel Lazany mai spune că printre cele mai multe cazuri care necesită transfer cu elicopterul SMURD sunt cele de infarct miocardic, traumatisme din accidente sau cazuri neonatale.

Totodată, comandorul în rezervă Romeo Lupu, fost pilot de elicopter SMURD și directorul ABC Development Aviation, s-a declarat bucuros că acest proiect s-a realizat și că a avut ”parteneri serioși” la Bistrița, determinați să ducă investiția la final.

”Suntem într-o etapă de final de proiect, următoare etapă fiind doar cea de certificare de la Autoritatea Aeronautică Civilă. În țară funcționează un sistem prespitalicesc cu elicoptere SMURD în 8 baze dispuse la București, Craiova, Arad, Târgu Mureș, Jibou, Iași, Galați și Constanța”, a explicat comandorul în rezervă Romeo Lupu.

Ulterior, a fost prezentată echipa care va deservi heliportul, formată din 13 persoane, dintre care 8 pompieri.

La finalul recepției, pentru calibrarea echipamentelor, un elicopter SMURD a efectuat un zbor de probă.