FOTO/VIDEO: Măsuri pentru dezvoltarea sistemului de salubrizare: pubele cu cip pentru zona de case și pubele în casete metalice pentru zona blocurilor de locuințe. Cum arată acestea?

ziar de bistria deseuri

Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Bistrița-Năsăud, Pavel Plăian, a explicat marți, într-o conferință de presă, de ce a fost necesară majorarea tarifului la salubrizare, precum și ce măsuri urmează să fie implementate în viitorul apropiat pentru dezvoltarea sistemului de salubrizare la nivelul județului Bistrița-Năsăud. ”Vorbim de o reformă structurală și fundamentală a serviciului de salubrizare. Nimic din ce a fost înainte nu mai seamănă cu ce urmează să fie implementat”, spune Pavel Plăian. 

Directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a precizat că actuala legislație din România a fost armonizată cu cea europeană, motiv pentru care la nivelul țării trebuie să se țină cont de mai multe directive europene, astfel că, în aceste condiții, autoritățile locale au trebuit să caute soluții pentru a putea aplica noile obligații legale. Din acest motiv, și în plan local s-a impus luarea unor măsuri pentru dezvoltarea și modernizarea sistemului de salubrizare din Bistrița-Năsăud, fiind întocmit un proiect în acest sens, care a vizat reforma serviciului de salubrizare.

Acest proiect și legislația care ne-a obligat să implementăm acest proiect înseamnă o reformă structurală și fundamentală a serviciului de salubrizare. Nimic din ce a fost înainte nu mai seamănă cu ce urmează să fie implementat, cu ce a fost deja parțial implementat și urmează să fie implementat în totalitate. Măsurile pe care noi le-am implementat în transpunerea legislației au menirea să conducă la eficientizarea sistemului de salubrizare astfel încât să atingem, într-un viitor apropiat, toate ținetele pe care Uniunea Europeană le așteaptă din partea României. Proiectul de reformă a presupus modificarea contractului existent cu operatorii de salubrizare, modificarea regulamentelor de salubrizare, impunerea de tarife diferențiate atât pentru operatorii economici, cât și pentru cetățeni și mai ales a impus unele măsuri de modernizare a sistemului prin investiții în dezvoltarea actualului sistem de salubrizare implementat prin proiectul SMID – Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în Bistrița-Năsăud. Toate aceste elemente de investiții care au fost impuse operatorului au condus la o modificare a tarifelor de salubrizare”, a spus Pavel Plăian.

Peste 60.000 de pubele galbene cu cip pentru zona de case și pubele în casete metalice pentru zona de blocuri

În ceea ce privește dezvoltarea sistemului, directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a explicat că s-au impus câteva măsuri, cum ar fi ”introducerea unor noi rute de colectare, colectarea din poarta în poartă în ceea ce privește deșeurile reciclabile, care nu exista până acum, achiziționarea unui număr de 60.000 de pubele galbene dotate cu cip, adică instituirea unei structuri digitale de colectare separată a deșeurilor reciclabile. Achiziționarea unui număr de aproximativ 900 de încasetări metalice pentru zona de blocuri pentru colectarea fracției reziduale, softurile necesare pe autogunoiere și cele pentru colectarea datelor. Toate aceste investiții au fost impuse operatorului în planul economic întocmit de către ADI Deșeuri astfel încât să putem să reușim dezvoltarea serviciului de salubrizare și, într-un interval de timp cât mai scurt, să reușim să ne apropiem de atingerea țintelor de reciclare”.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/474103400169260/

 

Pavel Plăian a spus că operatorul, până la data de 1 martie 2020, are obligația de a aduce toată infrastructura pe care și-a asumat-o prin contract, altfel spus, spre exemplu, până la 1 martie 2020, toate pubele galbene cu cip ar trebui livrate consumatorilor din zona caselor. În plus, în zona blocurilor vor fi amenajate platforme cu casete metalice în care vor fi amplasate containerele negre destinate deșeurilor menajere.

ziar de bistria deseuri

ziar de bistria deseuri

ziar de bistria deseuri

ziar de bistria deseuri

”Mâine sosesc primele 15 tiruri cu pubele de la furnizorul din Germania. Adică undeva la 15.750 de pubele. În următoarele săptămâni, în fiecare săptămână vor veni câte 15 tiruri. (…) Tot în această perioadă sosesc și cele 900 de încasetări care se vor face în zona de blocuri. Containerele negre de 1,1 metri cubi destinate deșeurilor reziduale vor fi încasetate. Accesul se va face electronic. Caseta are o ușă care se deschide cu card. Fiecare locatar arondat la respectiva platformă va primi un card asemănătorul celui de acces în scara blocului”, a mai spus Plăian.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/566777800830447/

 

Referitor la taxa de salubrizare aferentă anului 2019, aceasta a fost de 8,12 lei/persoană/lună în mediul urban și de 3,5 lei/persoană/lună în mediul rural. Taxa actuală de salubrizare aprobată pentru anul 2020 este de 11,5 lei/persoană/lună în mediul urban și de 6,5 lei/persoană/lună în cel rural.

Taxa de salubrizare, alcătuită din mai multe elemente

Pavel Plăian a explicat că tariful la salubrizare este alcătuit din mai multe elemente, printre care și contribuția la economia circulară, taxă reglementată de legislația de mediu în vigoare, pe care operatorul de la depozit o plătește pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată și care practic se regăsește în tarif. Această taxă a fost în 2019 în cuantum de 30 de lei/tonă, iar în 2020 este de 80 lei/tonă. O altă componentă importantă din cuantumul taxei este reprezentată de investițiile pe care autoritatea contractantă le-a impus operatorului în cadrul proiectului de reformă a sistemului de salubrizare, investiții absolut necesare, care au fost recomandate de Uniunea Europeană, mai explică Pavel Plăian.

Tot în legătură cu costurile serviciului, Pavel Plăian a mai spus că au fost prevăzute și măsuri în ceea ce privește valorificarea deșeurilor reciclabile colectate. ”Dacă în fosta configurație a contractului veniturile din valorificare, din vânzarea deșeurilor recilabile colectate, constituiau venituri ale operatorului de la centrul de la Tărpiu, acum ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a preluat aceste venituri. În plus, pentru fiecare tonă de deșeu raportată, ADI Deșeuri primește și o bonificație de circa 800 – 1000 lei/tonă. Aceste venituri au scopul de a reduce costurile serviciului, de a reduce factura pe care unitățile administrativ -teritoriale și mai apoi cetățenii o plătesc”, mai spune Pavel Plăian.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/1522036944640864/

 

Directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud spune că toate aceste măsuri care au fost prevăzute a fi implementate au avut ca scop îmbunătățirea sistemului de salubrizare din județ și alinierea la standarde europene.

Pavel Plăian a mai completat că această intervenție este doar ”un prim pas dintr-o amplă campanie de informare și conștientizare a populației care urmează să fie implementată în perioada imediat următoare, astfel încât la cunoștința tututor utilizatorilor să ajungă toate informațiile în ceea ce privește noul sistem de salubrizare, măsurile care au fost aduse pentru modernizarea și îmbunătățirea sistemului și mai ales în ceea ce privește implementarea tuturor obligațiilor legale pe care România și le-a asumat și pe care și noi ca județ trebuie să le punem în operă”. 

One comment

  1. Mars jigodie !